background branding

Kan corona zich verspreiden door de mistapparaten in supermarkten?

20200324 groente.jpg

Een paar jaar geleden doken ze ineens op in supermarkten: apparaten die continu waternevels sproeien over groente en fruit. Dry misting is de vakterm. Ze maken de verse producten niet nat, maar zorgen wel voor een plaatselijke hoge luchtvochtigheid die uitdrogen van groente en fruit voorkomen, waardoor ze niet in plastic verpakt hoeven te worden.

Maar moeten deze apparaten wel waterdruppels de lucht in misten in tijden van corona? Zou een nies of hoest van een klant niet door de halve supermarkt verspreid kunnen worden door de damp van deze mistapparaten? Vorig jaar liet Radar Radio zien dat er geen onafhankelijke controles zijn op de risico's voor legionellabesmetting die deze apparaten met zich meebrengen. Met de juiste maatregelen kan legionellavorming voorkomen worden. Legionella is echter iets dat in het water zelf kan ontstaan, en bij corona gaat het om het risico van verspreiding van virusdeeltjes die door mensen uitgehoest- of geniest worden.

Niet meer dan 1 à 2 meter

Albert Heijn geeft zelf aan dat de nevel niet verder dan 1 tot 2 meter de winkel inkomt. De luchtvochtigheid in de omgeving wordt er niet door beïnvloed. Bovendien verspreidt het virus zich niet via de miniscule waterdruppeltjes, aerosolen genaamd, volgens het European Centre for Disease Prevention.

Virus niet verspreid door water

Alvin Bartels, Beleidsadviseur infectiepreventie bij het RIVM deed onderzoek naar de mistapparaten. Hij benadrukt dat er nog niet genoeg bekend is over het virus om harde uitspraken te doen, maar hij verwacht dat het virus niet langer overleeft door de waternevel. 'Uit onderzoek bij andere coronavirussen weten we dat de overlevingskans van het virus afneemt bij kamertemperatuur en hoge luchtvochtigheid. De wolk heeft weinig kracht en komt dus niet ver de winkel in. Bovendien wordt het virus niet verspreid door het water.'

Kortom, hoesten in de supermarkt is op dit moment nooit een goed idee. Maar hoesten boven de tomaten is niet gevaarlijker dan ergens anders in de supermarkt.