background branding

Kan ik deze zomer een vakantiehuis met vrienden of familie boeken?

VakantiePark_30.03.2020.jpg

De vakanties in Nederland zijn in trek als alternatief voor de geannuleerde vakanties naar het buitenland. Maar hoe zit het precies met vakantiehuizen? Vakantiehuizen mogen open, maar wel onder voorwaarden. Kan je nu wel of niet een familieweekend of een vakantie met je vriendengroep organiseren?

Radar gaat in gesprek met Jeffrey Belt, manager recreatie bij HISWA-RECRON. Hij vertelt onder welke voorwaarden vakantiehuizen open mogen.

Eerdere regels

Voor 1 juni zijn de regels erg streng voor vakantiehuizen. 'Je kunt vakantiehuisjes voor 1 juni beter zien als een hotelkamer.' Alleen als huishouden mag samen in een kamer, met een eigen sanitaire voorziening. Alle gemeenschappelijke ruimten zijn nog gesloten. 

Regels na 1 juni

De regels worden na 1 juni versoepeld. De generieke regel na 1 juni is dat er maximaal dertig personen bij elkaar in een groepsaccomodatie mogen. Verder moet de anderhalvemeterregel buiten je huishouden om worden nageleefd. Volgens de landelijke richtlijnen is het niet nodig om een aparte sanitaire voorziening per huishouden te hebben. De landelijke richtlijnen zijn door de Rijksoverheid bepaald, maar iedere veiligheidsregio mag deze regels zelf interpreteren. Dit betekent dat de regels per regio iets kunnen verschillen. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de verhuurder, die weet welke regels er in zijn regio gelden.

Gemeenschappelijke ruimten

De gemeenschappelijke ruimten, zoals de keuken en de eetkamer, mogen volgens de landelijke richtlijnen weer open, maar hier moet wel de anderhalve meter afstand worden gehouden. Faciliteiten van vakantieparken, zoals binnen- en buitenzwembaden en winkels, mogen open. Iedere accomodatie mag hiervoor zelf regels opstellen. De horeca mag ook open. Vooraf een tafel reserveren is verplicht en je moet anderhalve meter afstand houden van mensen buiten je huishouden.

Wat wordt volgens de regels eigenlijk verstaan onder een huishouden?

De Rijksoverheid schrijft hier het volgende over: 'Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden.' Vooral de term levensgezellen klinkt vaag in de oren. Daarom adviseert Belt om in samenspraak met de verhuurder te overleggen of jouw reisgroep het vakantiehuis mag bezoeken.

Regels na 1 juli

Vanaf 1 juli worden de regels versoepeld. Samenkomsten tot honderd personen zijn weer toegestaan, mits het aantal coronapatiënten door de voorgaande maatregelen niet substantieel stijgt. HISWA RECRON haalt hieruit op dat er maximaal honderd mensen in een vakantiehuis mogen verblijven. Ook gaat het gemeenschappelijke sanitair weer open. De anderhalvemeterregel blijft wel gelden. 

Verschil tussen vakantiehuizen

Het beleid van vakantiehuizen kan ook verschillen. Ieder vakantiehuis is ten slotte anders ingedeeld. Zo kan het voor sommige huizen niet mogelijk zijn om dertig mensen te ontvangen, omdat de anderhalvemeterregel door gebrek aan ruimte niet gewaarborgd kan worden. 

Eigenaren van vakantiehuizen kunnen een plan/protocol maken om weer op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen. Bij twijfel kunnen ze contact zoeken met de burgemeester. Als de regels van de veiligheidsregio door de eigenaar overtreden worden, kan dat een flinke boete opleveren of zelfs tot gedwongen sluiting leiden. Ook vakantiegangers kunnen een boete krijgen als de regels rondom samenkomsten niet worden nageleefd.

Naleven van regels door gasten

Het kan lastig te controleren zijn of een een groep tot hetzelfde huishouden behoort. Bij verschillende vakantiehuizen wordt alleen een hoofdhuurder opgegeven. De eigenaar kan hierdoor niet controleren of de andere huurders bij het huishouden van de hoofdhuurder horen. De verantwoordelijkheid ligt hiermee voor een groot deel bij de gasten zelf. 

Bij aankomst van de gasten kan de eigenaar wel optreden, als duidelijk blijkt dat de regels van de accomodatie niet nageleefd kunnen worden. 

Algemene voorwaarden

De verhuurder hanteert veelal algemene voorwaarden bij de huurovereenkomst. Hier dien je je als gast aan te houden, waaronder de geldende huisregels en/of protocollen. In deze voorwaarden kan ook geregeld zijn wat de consequenties zijn bij het niet naleven van deze regels. Indien je het te bont maakt en de accommodatie moet verlaten is de verhuurder niet verplicht restitutie te verlenen.