Kan ik mijn telefoon met 5G ook op een 4G-netwerk gebruiken?

20200219_5g.jpg

Je hoort er al jaren over, maar het is nu echt zover. De eerste telefoons met 5G beginnen de markt op te druppelen en sommige providers hebben al enkele werkende 5G-antennes. Sommige mensen zullen zich misschien afvragen of je met zo'n 5G-telefoon ook nog gebruik kunt maken van het 4G-netwerk.

Wanneer fabrikanten met een nieuwe generatie van een product komen, proberen ze er zoveel mogelijk rekening mee te houden dat niet alles en iedereen meteen zal overstappen naar de nieuwste versie. Daarom ondersteunen telefoons met 5G ook gewoon oudere technieken, zoals 4G, 3G en 2G.

Oudere antennes worden uitgezet

Andersom kun je met je 4G-telefoon voorlopig ook nog prima uit de voeten, want er zijn nog lang geen plannen om 4G uit te schakelen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas zodra bijna alle smartphones 5G of nieuwer ondersteunen en 4G nauwelijks meer wordt gebruikt.

Met 2G en 3G loopt dat namelijk ook zo. Momenteel zijn er nauwelijks meer smartphones in de omloop die geen 4G ondersteunen, dus Vodafone heeft besloten om 3G uit te schakelen. T-Mobile schakelt in november dit jaar zijn 2G-netwerk uit. Dit doen de providers om meer ruimte te maken voor de snellere 4G- en 5G-netwerken.

Vodafone sluit volgend jaar 3G af, wat nu?

Geen zorgen met je 5G-telefoon

Heb je een telefoon met 5G, dan kun je die dus overal in Nederland gebruiken, ook als je provider nog geen 5G-signaal in jouw buurt verzendt. Je kunt zelfs ervan uitgaan dat je langer met je telefoon vooruit kunt, want áls 4G op een dag wordt uitgefaseerd, kun je met jouw telefoon nog uit de voeten.

Je hoeft overigens ook niet nu naar de winkel te rennen om een telefoon met 5G te kopen. Momenteel zijn dergelijke toestellen nog een stuk duurder dan telefoons met alleen 4G, terwijl de voordelen momenteel nog niet bijzonder groot zijn.