Kan je echt 'foutloos leren rekenen in twaalf weken'?
Kinderen kunnen in twaalf weken foutloos leren rekenen. Dat belooft een cursus van het Nederlands Mathematisch Instituut die maar liefst 1290 euro kost. Hoe kijkt een wiskundedeskundige hiernaar?
Het Nederlands Mathematisch Instituut heeft de cursus opgezet voor kinderen uit groep zes, zeven en acht. 'Elk kind kan foutloos leren rekenen', zo adverteert de website. Voor kinderen die op jonge leeftijd hun zakgeld slimmer willen uitgeven klinkt dat als een droom. Verder legt de website uit dat kinderen in twaalf weken 'alle basisschoolstof rekenen tot en met groep acht beheersen' en komen ook 'verhoudingen, procenten en verhaaltjessommen uitgebreid aan bod'.
'Foutloos rekenen in twaalf weken kan niet'
Wiskundeleraar en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren Swier Garst zegt dat dit soort 'instituten' de laatste jaren enorm in opkomst zijn. Hij vindt dat zo'n cursus veel geld kost. '1290 euro per kind voor twaalf weken. Dat is dus 100 euro voor twee lesuren per week.'
Garst zegt dat je een kind niet foutloos kan leren rekenen in zo'n korte periode. 'Er staat nergens op de website welk instapniveau de kinderen (moeten) hebben. Niet iedereen heeft het talent ervoor en zeker ook niet op alle niveaus dat zij zo snel foutloos kunnen leren rekenen.' Wiskundeleraar Garst wijst op de recensies op de website: 'Het draait ook allemaal om zelfvertrouwen en of kinderen de draad weer oppakken waar ze die eerder hebben laten vallen op school'.
'Klassen zijn te groot'
Is er wellicht een probleem met de rekenles? De klassen op scholen zijn volgens Garst te groot. 'Die zouden echt kleiner moeten. Op scholen is het luidruchtiger en kan de meester of juf niet elk kind evenveel aandacht geven in de rekenles.' Garst zegt dat de lesmethodes bij het Nederlands Mathematisch Instituut hetzelfde zijn als in het klaslokaal.
Reactie Nederlands Mathematisch Instituut
Directeur Sezgin Cihangir zegt dat zijn bedrijf niet rijk wordt van de 1290 euro per kind. 'We werken in kleine groepjes. We leggen het helder uit, doen het rustig aan, laten overzichtelijk zien hoe iets werkt en we zijn heel geduldig. Als ze het niet begrijpen leggen we het nog een keer uit.' Opmerkelijk is dat Cihangir zegt: 'Als het na twaalf weken nog niet is gelukt (om foutloos te rekenen red.) krijgen ze geen diploma, maar mogen ze net zo vaak terugkomen bij ons tot ze het toch kunnen.'