Kan je met een verdamper het gedrag van katten aanpassen?

Met een verdamper zou je korte metten kunnen maken met ongewenst kattengedrag. Dat belooft Feliway dat zegt dat een dergelijke verdamper stress bij katten voorkomt en vermindert en een einde maakt aan gedrag zoals sproeien, verstoppen, vechten en krabben. Werkt het echt?

Het klinkt zo makkelijk: je plugt de verdamper in je stopcontact en in een straal van zeventig vierkante meter ben je van al je kattenproblemen verlost. Hoe werkt dat? Een medewerker van producent Feliway legt uit dat de feromonen van katten zijn nagemaakt. Die zijn vervolgens in een verdamper gestopt. Dat zijn chemische bestanddelen die door dieren (en mensen) worden afgescheiden. Bij katten zijn ze voor mensen niet waarneembaar volgens Feliway. 'Als een kat met zijn kop langs een bank schuurt laat hij een bepaalde geur achter.' Hoe snel de verdamper van Feliway zorgt voor een verbetering van het gedrag van de kat wisselt per kat, zegt de fabrikant. 'De ene kat reageert binnen een week, een ander binnen twee weken.

Chemisch nagemaakte feromonen

Liesbeth Puts is gediplomeerd en gecertificeerd kattengedragdeskundige bij de Praktijk voor Kattengedrag in Zeist. Ze legt uit dat Feliway een synthetische variant is van feromonen, de geurstoffen die katten zelf afzetten als ze bijvoorbeeld ergens aan gaan krabben of tegenaan sproeien. 'Feromonen van katten kunnen alleen door andere katten worden waargenomen. De kat moet het orgaan van Jacobson openen om de feromonen waar te nemen. Dat heet flemen.' De feromonen van een kat zijn chemisch nagemaakt volgens Puts.

'Lijkt wel een wondermiddel'

'De claim dat het werkt ongeacht het kattengedragprobleem kan natuurlijk niet.' Je stopt een verdamper in je stopcontact en alle problemen met je kat lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. 'Het lijkt zo wel een wondermiddel.' Volgens Puts maakt de onafhankelijke wetenschap korte metten met de werking van Feliway. 'De enige onderzoeken die positieve effecten claimen zijn betaald of uitgevoerd door de producent.' Puts wijst op reviews op internet die claimen dat Feliway zelfs een negatieve werking heeft. 'Dat zie ik regelmatig in mijn praktijk dat katten onrustig werden van een verdamper en daar overheen plasten of sproeiden.'

Wat kan je wel doen?

Puts zegt dat je beter kan kijken naar de oorzaak van de problemen. Ze legt uit dat een kat moet kunnen krabben voor z'n nagels, voor het strekken van de spieren en om geur af te zetten. Als de kat geen goede krabpaal heeft zal hij dus ergens anders aan gaan krabben. Bij een nieuwe kat in de buurt kan een kat ook meer gaan krabben. Agressieve katten kunnen best ergens pijn hebben, bijvoorbeeld een ontsteking in de mond. 'Ga er dan mee naar de dierenarts.' Heb je kinderen en komt er een nieuwe kat in huis? Let er dan op dat de kat op de juiste manier wordt geïntroduceerd bij de kinderen.

Reactie Feliway

'Onze boodschap aan onze klanten met een kat met ongewenst gedrag is altijd: kijk eerst of alle basisvoorzieningen van de kat goed zijn. Dus krabpalen en een goede en schone drinkbak. Zijn er genoeg eetbakjes en waterbakjes om van te drinken? Rustige plekken waar de kat zich kan terugtrekken? Ons advies is altijd dat je eerst moet uitsluiten of er geen medisch probleem is met de kat. Daarna kan Feliway ondersteunend gaan werken.'