background branding

Kan je rijk worden met krasloten?

Rijk worden kan op allerlei manieren, maar kan het ook met krasloten? Volgens een spotje van Primera kan je zelfs je moeder rijk maken met een speciale kraslotenbox.

Primera adverteert in het kader van Moederdag met de Verras & Kras kraslotenbox van de Nederlandse Loterij. Voor een box met vijf loten betaal je twintig euro. Volgens de box heb je altijd prijs en dan win je minimaal vijf euro. Met andere woorden: de box kost je maximaal vijftien euro.

Wat is de winkans?

Radar belt met Primera. Een medewerker legt uit dat de hoofdprijs 20.000 euro is, maar wat de winkans is weet ze niet. Of je je moeder rijk kan maken, zoals de reclame suggereert, is dus niet bekend. 'Ik kan daar niks over zeggen. Het heet niet voor niets 'Verras & Kras'. Je hebt minimaal een prijs van vijf euro.' De redactie krast uiteindelijk vijftien euro bij elkaar, dat is een verlies van vijf euro dus. 'De kans op de hoofdprijs van 20.000 euro is één op vijftigduizend' zegt de Nederlandse Loterij.

Op de achterkant van het kraslot uit de Verras & Kras kraslotenbox staat de winkans niet vermeld. Moet dat wel? 'Nee', zegt kansspeljurist Lars Westhoff van Vissers Advocatuur. 'De vergunninghouder, Lotto in dit geval, is verplicht te winkans te vermelden, maar als dat alleen op de website staat is dat wettelijk gezien voldoende. Loterijen zijn verplicht de winkans te vermelden en moeten daar transparant over te zijn.'

Waarom mag alleen Lotto krasloten verkopen?

Lotto heeft het monopolie op krasloten, omdat 75 procent van de opbrengsten naar de topsport in Nederland gaat. 'Zonder dat geld heeft de topsport een probleem.' Westhoff zegt dat de rechter daar enige weken geleden een uitspraak over heeft gedaan. 'Lotto mag die positie nog vijf jaar houden en mag sinds een jaar ook nog meer krasloterijen op de markt brengen, omdat het zo populair is.'