Kan je valschade smartphone claimen bij inboedelverzekering?

Je laat buiten je huis je telefoon vallen. Kan je de schade dan claimen bij je inboedelverzekering?

Juliasofia25 stelde daar een vraag over op het Radarforum. Een week na het afsluiten van de inboedelverzekering heeft haar vriend zijn telefoon laten vallen tijdens het fietsen. De telefoon is zo hard gevallen dat het scherm helemaal kapot is en ook flikkert het beeld. Het openen van de telefoon gaat moeilijk. De kosten om te repareren zijn 500 euro.

Is dit soort valschade gedekt?

Ja, als je een buitenshuisdekking hebt, zo legt Guido Rodenburg van Independer uit. Met een buitenshuisdekking op je inboedelverzekering zijn schades, ontstaan buiten je huis, ook gedekt. 'Vaak geldt er wel een beperking voor mobiele elektronica en een maximaal verzekerd bedrag. Ook kan het zijn dat er helemaal geen dekking voor mobiele elektronica is.' Dit verschilt per verzekeraar.

Heb je een eigen risico?

In het geval van Juliasofia25 geeft zij aan een eigen risico te hebben van honderd euro. Dat betekent dat ze de eerste honderd euro bij reparatie zelf moet betalen. 'Zo'n eigen risico varieert meestal tussen de 75 en 150 euro. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico, maar het is best gebruikelijk', zegt Rodenburg.

Juliasofia25 wil graag weten of je nou meteen zo'n schade mag claimen, terwijl je net een verzekering hebt afgesloten. Volgens Rodenburg is er geen wachttijd. 'Je kan meteen claimen na de ingangsdatum. Je moet wel een polis of bevestiging van voorlopige dekking hebben gekregen.'

Hanteren alle verzekeraars dezelfde voorwaarden?

Nee. Tussen inboedelverzekeraars kan de dekking verschillen. Zo kiest de ene verzekeraar om de nieuwwaarde uit te keren, een eigen keuze te bieden bij herstel van de schade of een eigen risico te vragen voor schades die je zelf veroorzaakt.

Independer onderzocht bij dertig verzekeraars hoe omgegaan wordt met schade die door jouzelf is ontstaan. Dertien daarvan bieden een volledige dekking zonder eigen risico. Negen verzekeraars bieden helemaal geen dekking in een dergelijke situatie en acht verzekeraars bieden wel dekking, maar met voorwaarden, zoals een eigen risico. Rodenburg: 'We zien steeds meer verzekeraars waarbij smartphones niet meer allrisk verzekerd zijn'. Hier vind je een handig overzicht welke verzekeraar wat dekt.