Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland

kanker-020719.jpg

Kanker was vorig jaar, net als in voorgaande jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. In 2018 stierven bijna 47.000 mensen aan de ziekte. Dat is 30 procent van alle 153.000 sterfgevallen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent. Meer dan 1500 mensen (1 procent) gingen vorig jaar dood aan de gevolgen van griep.

Aantal sterfgevallen bij mannen hoger

Volgens het statistiekbureau sterven mannen vaker aan kanker dan vrouwen. Vrouwen gaan daarentegen vaker dood door psychische stoornissen of ziekten van het zenuwstelsel, waaronder dementie en alzheimer. Dit komt grotendeels doordat vrouwen gemiddeld op latere leeftijd sterven dan mannen.

Meer dan 7500 mensen overleden vorig jaar door een niet-natuurlijke oorzaak, zoals een ongeval, zelfdoding of moord.

Nieuwe medicijnen en meer onderzoek

De overlevingskansen voor patiënten met ernstige huidkanker zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. KWF Kankerbestrijding gaat investeren in onderzoeksprojecten door 25,5 miljoen euro in te leggen, verdeeld over 16 verschillende instituten. 

Meer steun van huisarts

De meeste kankerpatiënten willen meer steun van hun huisarts, onder meer bij het maken van keuzes over hun behandeling. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 4700 (ex-)kankerpatiënten. 

Bron: ANP