Kankermedicijnen in Nederland duurder

hepa.jpg

In Nederland zijn nieuwe kankergeneesmiddelen vaak veel duurder dan in andere Europese landen. De verschillen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, dat vrijdag in vaktijdschrift The Lancet Oncology wordt gepubliceerd.

Geneesmiddelenvisie

De Volkskrant schrijft vrijdag dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid nog niet op het onderzoek wil reageren. Binnenkort publiceert ze haar geneesmiddelenvisie, waarin ze zal ingaan op de betaalbaarheid en de prijzen van medicijnen, aldus een woordvoerder.

Update 16:30 uur: reactie minister

Nederland moet zijn positie op de internationale medicijnmarkt verbeteren. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Schippers denkt dat de prijzen wel omlaag te krijgen zijn. 'Ik denk dat het uiteindelijk wel gebeurt, als je met elkaar om de tafel gaat zitten in Europa en gaat zeggen: hoe kunnen we dit veranderen?'

Ze wijst erop dat Nederland maar 1 procent van de wereldmarkt uitmaakt. 'Dus we moeten niet denken dat we hier nou zo ongelofelijk krachtig zijn. In dit wereldspel, want het zijn vaak mondiale geneesmiddelenproducenten, spelen we maar een heel beperkte rol.'

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant