'Kans op hartinfarct of beroerte daalt door combinatiepil'

poly-20190823.jpg

Het is een grensverleggend idee dat de gangbare medische praktijk op zijn kop zet: laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken met daarin bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine en kijk of het aantal hart- en vaatziekten daardoor afneemt. Na vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar die zogeheten polypil is nu duidelijk dat zo’n aanpak werkt: de kans op een hartinfarct of een beroerte daalt daardoor met een derde, meldt de Volkskrant.

De bevindingen, die vrijdag in vakblad The Lancet zijn gepubliceerd, zijn 'zeer indrukwekkend en solide', zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht. Bij de deelnemers die de pil echt elke dag slikten (80 procent) waren de uitkomsten nog sterker: bij die groep nam het aantal hart- en vaatziekten met ruim de helft af.

Verlagen cholesterolverlagers de kans op een hartinfarct?

We weten dat cholesterolverlagers ook echt het cholesterol verlagen. Maar ze zouden ook de kans op een hartinfarct verlagen. Wat is het verschil tussen een absoluut risico en een relatief risico? Radar sprak met internist-endocrinoloog Hanno Pijl, bekijk de uitzending terug:

Studie over cholesterolverlagers: absolute versus relatieve cijfers

Bron: ANP MediaWatch / De Volkskrant