background branding

Kans op lymfeklierkanker door borstimplantaat groter dan gedacht

borstimplantaat-08-04-2019-780.jpg

Het risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker door siliconen borstimplantaten is groter dan eerder gedacht. Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten is ruim 60 procent hoger dan eerder bekend was. Dat blijkt uit cijfers die Radar en Trouw hebben gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg deed vorige week een oproep aan de Nederlandse plastisch chirurgen om de borstimplantaten voorlopig niet meer te gebruiken.

Radar besteedde vorige week al aandacht aan deze cijfers.

Tussen 1990 en 2016 waren er 32 patiënten geregistreerd met ALCL, de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die volgens onderzoek kan ontstaan door de siliconen implantaten. Dat aantal is in 2 jaar tijd gestegen tot 52, bevestigde de IGJ aan Radar. Twee Nederlandse vrouwen zijn aan de ziekte overleden.

Eerder keken wetenschappers en chirurgen naar het onderzoek van het Nederlandse BIA-ALCL-Consortium. Die studie gaat nog uit van een kans van 1 op de 7000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. Die berekening is echter gebaseerd op basis van de 32 gevallen.

ALCL: dodelijk of goed te behandelen?

De Franse autoriteit ANSM liet weten dat ook daar sprake is van een significante stijging. Bij 56 vrouwen is daar ALCL vastgesteld. De ANSM heeft borstimplantaten van zes fabrikanten verboden, en vermeldt in het rapport dat ALCL zeldzaam is, maar 'waarschijnlijk tot de dood van patiënten zal leiden'.

Hoogleraar Daphne De Jong, van het Nederlandse consortium BIA-ALCL, stelt echter dat de vorm van kanker in een vroeg stadium goed te behandelen is, door het implantaat te verwijderen.

'Stijging meldingen door meer bewustwording'

De stijging van het aantal ALCL-meldingen kan mogelijk verklaard worden doordat er meer bewustwording is bij plastische chirurgen en pathologen, denkt De Jong. 'Deze groepen zijn zich zeer bewust van deze aandoening en doordrongen van het belang deze te herkennen.' Ook patiënten gaan sneller naar de arts met klachten. Volgens De Jong is er sprake van een 'inhaaleffect'.

Ploumen vraagt minister om uitleg

'Hoe zorgwekkend is deze stijging?' vroeg Antoinette Hertsenberg maandag 1 april in Radar aan Tweede Kamerlid voor de PvdA Lilianne Ploumen, die zich inzet voor meer inzicht in meldingen over implantaten. Ploumen: 'Ja, dat wil ik ook heel graag weten. Zijn die cijfers te verklaren omdat meer vrouwen gaan melden? Of komt het omdat het veel vaker voorkomt? Dus ik ga de minister vragen om dat uit te zoeken voor ons. Ik vind wel dat daar helderheid over moet zijn. Als er in twee jaar zoveel meer vrouwen door geraakt worden, dan is dat natuurlijk een extra risico en een extra zorg.'

Maandag 8 april besteedt Radar opnieuw aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.

Heb jij binnenkort een gesprek met je dokter over een implantaat? Gebruik deze checklist om je voor te bereiden.

Over de Implant Files

Wereldwijd ontstond onrust over borstimplantaten na publicaties rondom de Implant Files.

Meer dan 250 journalisten uit 36 landen hebben, op initiatief van Radar en dagblad Trouw, onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen.

Het beeld dat telkens terugkeert: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

De uitzending over de Implant Files terugkijken (en meer informatie)