Kans op werk: 3 procent - deel I

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw Radar Extra-tweeluik de gevolgen van een veranderende arbeidsmarkt. Vijftigplussers worden er moedeloos van; verplicht solliciteren zonder enig resultaat.

Ze sturen honderden sollicitatiebrieven en krijgen vaak niet eens een ontvangstbevestiging. Laat staan een uitnodiging voor een gesprek. Vijftigplussers moeten verplicht solliciteren, maar het levert niets op.

Waarom komt deze groep werklozen nauwelijks nog aan de bak? En waarom hebben we hier als samenleving geen antwoord op? Biedt een basisinkomen wellicht de oplossing? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw Radar Extra-tweeluik de gevolgen van een veranderende arbeidsmarkt.

Deel I is uitgezonden op maandag 22 mei 2017, 20:30 uur op NPO 1

Deel II is uitgezonden op maandag 29 mei 2017, 20:30 uur op NPO 1

In deel II wordt er meer verteld over het basisinkomen. Een basisinkomen is een onvoorwaardelijk en gegarandeerd inkomen, dat maandelijks uitbetaald wordt en waar geen tegenprestatie voor geleverd hoeft te worden.

Zou zo'n experiment met een basisinkomen een oplossing kunnen zijn voor de problemen van de 55 plusser op zoek naar werk?

Radar biedt petitie basisinkomen 55-plussers aan