Kattenoverlast in de tuin: wat kun je eraan doen?

Kat in Tuin

Kattenoverlast kan behoorlijk frustrerend zijn. Zeker als je dagelijks ongewenst bezoek krijgt van katten die jouw tuin gebruiken als toilet of schade veroorzaken aan planten en meubels. Wat zijn jouw rechten in zo’n situatie? En hoe kun je ze op een diervriendelijke manier weren? Radar zocht het uit.

Praat met de eigenaar

“In Nederland bestaan er geen landelijke wetten die bepalen of katten wel of niet vrij buiten mogen rondlopen”, vertelt Cathelijn Hoelen van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). “Wel geldt dat huisdieren in het algemeen geen overlast mogen veroorzaken. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar dat hun kat geen schade of hinder bezorgt bij buren.”

Hoelen raadt daarom aan om het gesprek aan te gaan met de eigenaar als je deze kent. “Geef aan dat je overlast hebt van de katten en laat eventueel foto’s zien. In het beste geval kom je samen tot een oplossing, bijvoorbeeld het delen in de kosten van maatregelen om jouw tuin kat-vrij te maken. Hoewel het eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheid is om maatregelen te treffen tegen andermans dieren, kan het bijdragen aan het behouden van een goede burenrelatie. En dat is op de lange termijn vaak ook veel waard.”

Met enig geduld en de juiste aanpak zijn er vaak manieren om katten uit je tuin te houden, zonder schade voor het dier of conflict met de buurt
Cathelijn Hoelen, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren

Versper de toegang

Gelukkig zijn er meerdere manieren om katten op een veilige en diervriendelijke manier op afstand te houden. Het ontmoedigen begint vaak bij de toegang tot jouw tuin. Grote kieren tussen of onder de schutting kun je afdichten met gaas. Of je kunt op de plek waar ze jouw tuin binnenkomen een stekelige plant zetten zoals een vuur- of meidoorn. Dat maakt die ingang een stuk minder interessant voor de katten.

“Een kleine gaasrand bovenop de schutting voorkomt dat katten eroverheen klimmen”, raadt Hoelen aan. “Al zijn er acrobatische katten die werkelijk overal overheen komen.”

Gebruik geurtjes

Katten hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen. Sommige geurtjes die voor ons lekker fris ruiken, zijn voor hen onaangenaam. Eén hiervan is citrusgeur, bevestigt het LICG. Het kan volgens hen daarom helpen om citroen- en sinaasappelschillen neer te leggen. 

Verder kun je koffiedik gebruiken op de plekken waar de katten graag zitten. Katten houden ook niet van de geur van (verdunde) azijn. Hoelen: “Gebruik dit wel alleen op de randen van de tuin en niet op de planten, die houden daar niet van.”

Planten met een luchtje

Als je geen zin hebt om citroenschillen rond te strooien, kun je ook kijken naar planten die naar citrus ruiken, bijvoorbeeld citroenverbena of citroentijm. Verder kun je lavendel of rozemarijn planten. Daar houden katten ook niet van. 

Een andere plant die er sterk om bekend staat dat katten de geur onprettig vinden is Coleus canina. Deze plant wordt ook wel kattenschrik genoemd.

Bedek de bodem

Als je last hebt van katten die jouw tuin als toilet gebruiken, is het verstandig om de grond minder aantrekkelijk te maken. Katten doen hun behoefte het liefst op losse grond waar ze makkelijk kunnen graven. Door grind of kiezels over de aarde te strooien, wordt jouw tuin minder aantrekkelijk. 

Het LICG raadt ook dennenappels of kippengaas aan. Dit gaas kun je vlak onder de oppervlakte plaatsen. Niet alleen maakt het graven moeilijk, het voelt ook onprettig onder de pootjes waardoor de katten het zullen vermijden. 

Een goede bodembedekker planten, kan ook helpen. Hiervoor wordt ooievaarsbek vaak aangeraden. Niet alleen bedekt dit de open grond, veel katten houden ook niet van de geur: win-win.

Pas op met cacaodoppen!

Cacaodoppen worden ook regelmatig aangeraden als kattenafweer. Niet alleen bedekken ze de grond, maar de geur zou katten ook niet aanstaan. Het LICG waarschuwt alleen dat je deze optie zeker niet moet gebruiken als er honden in de tuin komen. 

Hoelen: “Deze doppen bevatten theobromine, zoals in chocolade, wat giftig is voor honden. Doordat de doppen een beetje naar chocolade ruiken en smaken, zijn er honden die deze doppen graag eten, maar dat kan dus echt gevaarlijk zijn.”

Plaats een bewegingssensor met waterstraal

Iedereen kent wel de plantenspuit als straf voor ondeugende katten. Het is alleen goed mogelijk dat jij niet de tijd hebt om de hele dag met een waterpistool je tuin te bewaken. Maar geen nood, tegenwoordig bestaan er ook bewegingssensoren met een waterstraal. Hoelen: “De onverwachte waterstraal schrikt katten af waardoor ze de tuin gaan vermijden.”

Bescherm meubels

Beschadigen de katten je tuinmeubels? Dan raadt het LICG aan om hier tijdelijk aluminiumfolie op te leggen of dubbelzijdige tape. Katten vinden deze texturen niet fijn en vermijden ze. 

Hoelen: “Gebruik alleen geen al te sterk plakkende tape zodat de kat zichzelf niet verwondt als er iets aan de vacht blijft plakken. De eigenaar of de kat zelf moet het tape gemakkelijk weer kunnen verwijderen.”

Als niets werkt

Eén geurend plantje in de tuin zal het probleem vaak niet oplossen. Voor een echt afschrikkend effect zul je meerdere maatregelen moeten combineren en kijken wat er voor jou werkt. Heb je van alles geprobeerd en zie je nog steeds geen effect, dan kun je overwegen om contact op te nemen met de wijkagent of gemeente. 

Hoelen: “In sommige gevallen kan handhaving plaatsvinden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar met enig geduld en de juiste aanpak zijn er vaak manieren om katten uit je tuin te houden, zonder schade voor het dier of conflict met de buurt. Dan kun je hopelijk weer van je tuin genieten, zonder ongewenste bezoekers.”

Meer over