Kentekenparkeren krijgt knauw van Hoge Raad

rechter_hamer_123rf_780.jpg

Het bij veel gemeenten populaire kentekenparkeren heeft een tik gekregen van de Hoge Raad. Net als lagere rechters eerder deden, bepaalde het hoogste Nederlandse rechtscollege vrijdag dat een parkeerboete niet betaald hoeft te worden als de parkeerder een onjuist kenteken heeft opgegeven. Volgens de Hoge Raad mag een boete, officieel een naheffing parkeerbelasting geheten, alleen worden opgelegd als niet betaald is.

Privacy First is blij met de uitspraak, die volgens de burgerrechtenorganisatie goed nieuws is voor iedereen die zich anoniem over straat wil bewegen. Voor Privacy First is deze uitspraak echter niet voldoende. De organisatie wil dat de gemeente weer achter de voorruit van auto's gaat kijken of daar een parkeerkaartje ligt.

Ook kondigde directeur Vincent Böhre twee nieuwe juridische acties tegen Amsterdam aan. De tekst op de parkeerautomaten, waar nu nog staat dat het invoeren van het kenteken verplicht is, moet veranderen. Bovendien zou Amsterdam anoniem betalen mogelijk moeten maken. Nu kan alleen met pasjes worden betaald.

Volgens de gemeente Amsterdam verandert er echter niets aan de werkwijze. De methode van kentekenparkeren is namelijk niet afgewezen door de Hoge Raad. 'Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat wel degelijk parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag.'

Bron: ANP