Kerstdinertrends: makkelijk en vegetarisch

kerstdiner-trends-22-12-2018-780.jpg

Het kerstdiner anno 2018 is makkelijk te maken en waar mogelijk vegetarisch. Althans dat komt naar voren uit de kersttrends die Jumbo en Albert Heijn op een rijtje hebben gezet.

Het kerstmenu is aan verandering onderhevig, zo blijkt uit een poll door Radar onder bijna 1000 respondenten. De helft kiest dit jaar namelijk voor minder of geen vlees op het menu. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen 40 procent zei voor minder vlees te willen gaan.

Lees ook: Helft kiest voor minder of geen vlees op het kerstmenu

Het aantal feestelijke gemaksproducten groeit volgens Albert Heijn explosief, van bijna-klaar-gerechten tot boxen met complete menu's. Dé trend dit jaar zijn daarbij de verspakketten. Daarin zijn alle ingrediënten al afgemeten, de consument hoeft alleen nog maar het recept te volgen.

Vlees en vis geen must meer

Uit een trendrapport van de grootgrutter blijkt daarnaast dat steeds meer mensen vlees en vis geen must meer vinden bij feestelijke diners. Vorig jaar was een kwart van de Nederlanders al van plan met Kerstmis een vegetarisch gerecht te serveren. De hang naar plantaardig voedsel zou nog steeds toenemen.

Besmet vlees in de supermarkt en gesjoemel rondom het gehele productieproces: de vleesindustrie komt nogal eens in het nieuws. Niet altijd negatief overigens: er is meer aandacht voor dierenwelzijnskeurmerken.

Hier lees je wat er voorbij kwam aan nieuws over vlees

Jumbo signaleert vergelijkbare ontwikkelingen. Maar het bedrijf uit Veghel ziet ook dat klassiekers als varkenshaas, rundercarpaccio en gerookte zalm nog niet uit het kerstmenu verdwenen zijn. De verwachting is daarbij dat er 15 procent meer gourmetproducten verkocht worden dan vorig jaar.

Vlees op het menu: hoe weet je of het oké is?

Met kerst staat vaak vlees op het menu. Hoe weet je of je geen staleend serveert? Check het label: daar moet 'vrije-uitloop' op staan? Kijk bij andere soorten vlees naar de aanwezigheid van een Beter Leven keurmerk én het aantal sterren dat dit keurmerk laat zien.

Radar maakte in 2016 een uitzending over het Beter Leven Keurmerk. Vanaf 1 januari dat jaar zouden alle Nederlandse supermarkten overstappen op het Beter Leven keurmerk ten minste één ster.

Terugkijken: Beter Leven Keurmerk

Niet iedereen is blij met de opkomst van vegetarische en veganistische gerechten. Toen Albert Heijn in november de kersteditie van huisblad Allerhande presenteerde, was er ophef omdat er te weinig recepten met vlees in zouden staan. Op sociale media stonden opmerkingen als: 'niks nada, geen lekkere braadstukken, geen wild, niet echt speciale visgerechten. Wel quinoa (pitjes), veel groen en vegetarisch. En daar wacht je dan met spanning een heel jaar op.' De betreffende reactie leverde overigens ook weer veel repliek op van mensen die blij waren dat kerst dit jaar misschien wel minder dierenleed zou veroorzaken.

Wat staat er dit jaar bij jou op het kerstmenu? Reageer hieronder!

Bron: Radar / ANP