Keurmerken voor webshops

Keurmerken voor webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Elke zichzelf respecterende webwinkel heeft een keurmerk. Als consument ga je ervan uit wanneer je winkelt bij een webshop met keurmerk, dat je dan verstandig bezig bent. Maar is dat wel zo?

'Webshops gebruiken een keurmerk, omdat van keurmerken bekend is dat ze een kwaliteit vergrotende waarde hebben. De consument let op keurmerken en het wekt vertrouwen op' aldus Ank van Heeringen, jurist bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie.

De eigenaren van keurmerken zijn zich bewust van hun vertrouwenwekkende imago, maar doen lang niet altijd alles wat nodig is, om dit vertrouwen waar te maken. Webwinkels verzinnen bijvoorbeeld allerlei rare voorwaarden die in strijd zijn met de wet, maar de keurmerken controleren deze niet altijd.

Neem bijvoorbeeld de webwinkel fietszitjes.nl. Deze winkel, met het 'Q-shops keurmerk' hanteert de vreemde regel dat je het artikel niet mag retourneren als je het uit de originele verpakking hebt gehaald, of wanneer je op de verpakking hebt geschreven. Wanneer we bellen met "Q-shops keurmerk", zeggen ze dat 'Als u dat met het bedrijf bent overeengekomen, dat dan zo is.' Hiermee stelt "Q-shops keurmerk" de algemene voorwaarden van de webwinkel, boven de wettelijke regels.

Maar ook het keurmerk “Stichting Thuiswinkel Certificaatµ neemt het niet zo nauw met de wettelijke regels. Het keurmerk staat op de website van een online winkel in straatstenen. Wanneer we informeren naar een partij straatstenen, die we volgens de voorwaarden van de webwinkel niet meer kunnen terug sturen, komt dat volgens "Stichting Thuiswinkel Certificaat", omdat de straatstenen op maat zijn gemaakt. "Dat is hetzelfde als u een pak of een kostuum koopt en dat is voor u op maat gemaakt." Dit is wel een heel brede definitie van op maat gemaakt. Volgens de wet is een artikel op maat gemaakt als het product nog niet bestaat en helemaal volgens jou aanwijzingen moet worden gemaakt. Dat gaat wel wat ver voor een partijtje straatstenen.

Volgens Ank van Heeringen is het zo slecht gesteld met de duidelijkheid rondom keurmerken, omdat iedereen een keurmerk kan beginnen. Er zitten geen wettelijke verplichtingen aan een keurmerk.

Op de website van ConsuWijzer kunt u zien welke webwinkelkeurmerken bij ConsuWijzer zijn aangesloten. Deze keurmerken zijn aan grondig onderzoek onderworpen en in ieder geval betrouwbaar.