Kiest Sinterklaas andere cadeaus voor jongens dan voor meisjes?

sinterklaas-cadeau-geslacht-29112018.jpg

HEMA schrapte vorig jaar als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduiding van kinderkleding. Dat leverde zowel woedende als lovende reacties op. Wat vinden Radars Testpanelleden van cadeautjes ‘speciaal voor jongens’ of juist ‘speciaal voor meisjes’? 

Met 5 december voor de deur, vroeg Radar het Testpanel om zich in Sinterklaas te verplaatsen. Zouden zij bij het shoppen voor cadeautjes op het geslacht van de kinderen letten?

Verlanglijst is leidend

Ruim de helft van de respondenten zegt uit te gaan van wat er op het verlanglijstje staat. Twitteraar Chris Boers: ‘Ik kijk naar wat het kind leuk vindt. Ik heb twee zoontjes: eentje is gek op auto’s, de ander op barbies en knutselspullen met glimmers.’ 

Een kwart denkt toch dat meisjes nu eenmaal andere cadeaus  - bijvoorbeeld poppen en speelgoedkeukentjes - dan jongens – denk aan lego en autootjes - willen, en houdt dus bewust rekening met het geslacht van de ontvanger. Zeven procent kijkt naar de verlanglijstjes, maar koopt ook expres ‘typische jongenscadeaus’ voor meisjes en andersom. 

‘Laat een kind een kind zijn’

Bijna tien procent koopt liever geen cadeaus die volgens de fabrikant of verkoper alleen voor jongens of juist meisjes zijn. Dat maken kinderen zelf wel uit, vinden deze panelleden. De moderne Goedheiligman kon het niet laten om zelf ook te reageren via Twitter met zijn account ‘@Twittaklaas’: ‘Nooit mijn keuzes gebaseerd op het geslacht van het kind. Niets is mooier dan een kind een kind te laten zijn. Groet Sint.’

Geen geslachtsaanduiding

Is het een jongetje of een meisje? De zin en onzin van die vraag zorgde dit jaar opnieuw voor discussie én nieuwe ontwikkelingen. Albert Heijn haalde bijvoorbeeld een - volgens sommigen seksistisch - voetbalspelletje uit de schappen, omdat het werd gepresenteerd als een spel ‘alleen voor jongens’. De ontwikkelingen rondom gender vonden ook plaats op breder niveau; zo erkende een rechter in Roermond een derde geslacht op de geboorteakte. Vijf maanden later werd het eerste paspoort in Nederland zonder geslachtsaanduiding verstrekt.
 

Ook je mening geven?

Wil jij ook je mening geven en je ervaringen delen? Dat kun je gratis lid worden van het Testpanel door deze vragenlijst in te vullen.