Kifid: Aegon moet gestolen bagage vergoeden

quad-kifid-18-09-2019.jpg

Twee toeristen die tijdens hun vakantie zijn bestolen van hun bagage, moeten die schade alsnog vergoed krijgen van hun verzekeraar Aegon. Die wilde aanvankelijk niets uitkeren, omdat de spullen niet in een 'afgesloten bagageruimte' zouden zijn opgeborgen. De Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid heeft, met het woordenboek in de hand, anders beslist.

Eén vakantieganger diende een claim in voor diefstal van zijn eigendommen in de koffer achterop een quad, nadat dit voertuig in zijn geheel werd gestolen. Aegon wees de claim af omdat een quadkoffer niet hetzelfde zou zijn als een bagageruimte. In een andere zaak kreeg een bestolen toeriste nul op het rekest, omdat de ontvreemde bagage achterin een tot kampeerauto omgebouwde auto lag. Door die verbouwing was er geen afgesloten bagageruimte, stelde Aegon.

Kifid oordeelt nu dat de polisvoorwaarden van Aegon niet eenduidig uit te leggen zijn, omdat de verzekeraar het begrip bagageruimte niet verder toelicht. Ook na het openslaan van de Van Dale is er volgens Kifid nog te veel onduidelijkheid over de term, en dan krijgt de voor consumenten gunstigste uitleg van polisvoorwaarden voorrang.

Bron: ANP