Kifid keurt ‘omzeilen’ eensporig rentebeleid goed: ‘Gaat ten koste van consument’

rentebeleid.jpg

Het klachteninstituut Financiële Diensten (Kifid) maakt de weg vrij voor banken om over de rug van bestaande klanten, goedkopere hypotheken aan te bieden aan nieuwe klanten. Dat zegt hypotheekadviseur Frits tegen Radar na een uitspraak van Kifid over het zogeheten ‘eensporig rentebeleid’. Het Kifid oordeelde onlangs dat een bank onder een nieuwe BV goedkopere hypotheken mag verkopen.

Voor duizenden euro’s benadeeld

"Eigenlijk word je hier op een technische manier belazerd,” zegt Louis van Hees in oktober 2022 tegen Radar. Hij was een van de klanten die voor duizenden euro’s zijn benadeeld door Centraal Beheer ACHMEA. 

Dit deed de hypotheekbank van Centraal Beheer door aan nieuwe klanten onder een nieuwe BV goedkopere hypotheekproducten aan te bieden, waar bestaande klanten geen gebruik van mogen maken. Volgens online hypotheekadviseur Frits zou dit indruisen tegen het geldende zogeheten eensporig rentebeleid.

Oordeel Kifid

Een andere klant van Centraal Beheer is na onze uitzending naar het Kifid gestapt. Hij wil het bedrag dat hij is misgelopen met terugwerkende kracht terughebben. Nu oordeelt de geschillencommissie van dit klachteninstituut dat de verkoopconstructie wel mag.

“Dat Centraal Beheer als handelsnaam verschillende hypotheekproducten aanbiedt van verschillende aanbieders en met verschillende rentetarieven is niet in strijd met het eensporig rentebeleid”, zo meldt het Kifid in een persbericht.

‘Miljoenen binnenslepen bij bestaande klanten’

“Dit maakt dus de weg vrij voor banken om voor een paar honderd euro een nieuwe BV op te richten en zo miljoenen extra binnen te slepen bij bestaande klanten”, zegt Thomas de Leeuw van Frits tegen Radar. Met deze uitspraak van het Kifid wordt het volgens hem de banken wel erg gemakkelijk gemaakt om het eensporig rentebeleid te omzeilen.

Het eensporig rentebeleid is in 2013 ingevoerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om te voorkomen dat je bij verlenging of aanpassing van je bestaande hypotheek, meer moet gaan betalen, dan een nieuwe klant. Voor die tijd was het helaas gebruikelijk dat hypotheekverstrekker nieuwe klanten binnenhaalden met lage hypotheekrentes. Was je al klant, dan kreeg je die lage rente niet. 

Frits vindt uitspraak 'frappant'

De Leeuw: “Met haar recente uitspraak geeft het Kifid banken simpelweg een vrijbrief om het eensporig rentebeleid te omzeilen. Het eensporig rentebeleid is bedoeld om te voorkomen dat nieuwe klanten binnen worden gehaald met onduurzaam lage rentes ten koste van zittende klanten. Daarom moeten banken bestaande klanten dezelfde rentes bieden als nieuwe.”

“In deze uitspraak zegt het Kifid dat, omdat het ene product verstrekt wordt door Achmea Bank NV en het andere door Achmea Hypotheken BV, Achmea niet hoeft te voldoen aan het eensporig rentebeleid”, gaat hij verder. “Dit ondanks dat naar buiten toe voor de consument, het allemaal als een merk wordt gepresenteerd. In een tijd dat je voor een paar honderd euro een nieuw BV opricht, geeft het Kifid hiermee vrij baan aan banken om het een-tariefbeleid te omzeilen ten koste van de consument. Frappant.”

Kifid onafhankelijk?

In het verleden is vaker voorgekomen dat de geschillencommissie van het Kifid uitspraken doet die ten nadele zijn voor de consument. Regelmatig wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het Kifid. Veel consumenten ervaren het als uiterst lastig om bij het Kifid je recht te halen.

De klachtencommissie lijkt meer oog te hebben voor de verzekeraar en hun batterij aan advocaten dan voor de consument. Er is geen sprake van een gelijk speelveld, zo wordt door consumenten gezegd die naar het Kifid stappen.

Voorbeeld: wat kost het je?

Je hebt een hypotheekschuld op je oude huis van 350 duizend euro. 

Je koopt een nieuw huis voor 450 duizend euro.

Je neemt de hypotheekschuld met dezelfde rente en dus hetzelfde maandbedrag mee voor de financiering van je nieuwe huis.

Voor de financiering van de overige 100 duizend biedt jouw geldverstrekker Centraal Beheer Achmea je als nieuwe klant 4% rente (in beeld 4,0%), maar als oude klant krijg je 4,4% voorgeschoteld. Een verschil van 0,4 %. Centraal Beheer laat jou hiermee als bestaande klant 12 duizend euro meer betalen in 30 jaar tijd.

Let op: dit is een voorbeeld uit oktober 2022. De bedragen kunnen dus wat afwijken. 

Meer over