'Kifid om de tuin geleid bij uitspraak over wijzigen polisvoorwaarden van Yarden'

yarden-kifid-uitspraak-03092020.jpg

De Vereniging Sociaal Verhaal vindt dat uitvaartverzekeraar Yarden het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) 'op slinkse wijze om de tuin heeft geleid' om van verplichtingen aan verzekerden af te komen. Het klachteninstituut laat in een reactie weten zich niet opnieuw te buigen over de eerdere uitspraak van de Geschillencommissie.

Sociaal Verhaal, die namens een aantal polishouders een rechtszaak tegen Yarden heeft aangespannen, is het niet eens met de uitspraak bij Kifid. Die bepaalde eind augustus dat de verzekeraar de versobering van zijn uitvaartverzekeringspakket niet hoefde terug te draaien. 

Yarden besloot daartoe vorig jaar, omdat het anders failliet zou gaan. Met ingang van dit jaar is de waarde van het uitvaartpakket van zo’n 390.000 verzekerden daardoor gemaximeerd. Wanneer de kosten van bijvoorbeeld crematoria, kist of vervoer stijgen, moet de verzekerde die zelf bijbetalen. 'Veel ouderen zijn bang dat zij hun nabestaanden nu onverwachts moeten opzadelen met de kosten van een begrafenis, of dat een begrafenis zoals zij deze wensten, simpelweg niet meer mogelijk is', stelt Sociaal Verhaal.

Kifid verwerpt aantijgingen

Volgens Sociaal Verhaal zou de uitvaartverzekeraar de boeken niet geopend hebben, waardoor er geen accountantscontrole kon plaatsvinden en zou uit cijfers over 2018 niet blijken dat de verzekeraar op omvallen stond. Verder heeft het Kifid volgens de vereniging nagelaten onderzoek te doen naar andere oplossingen. Het Kifid benadrukt in een reactie eerder vastgestelde feiten niet opnieuw te onderzoeken. Bovendien vindt Kifid dat de Vereniging geen partij is in de uitspraak, omdat de klachtzaken gingen over individuele klanten van Yarden.

Kifid verwerpt de aantijgingen van de Vereniging dan ook, maar geeft wel aan te begrijpen dat de uitspraak van de Geschillencommissie 'mogelijk teleurstellend' is voor mensen met een gewijzigde polis van Yarden. Het klachteninstituut blijft bij de uitspraak van de Geschillencommissie, die oordeelde dat het eenzijdig wijzigen van de polis door 'uitzonderlijke omstandigheden' mocht.

Yarden weerspreekt alle aantijgingen. De uitspraak van de rechtszaak wordt verwacht op vrijdag 11 september aanstaande.

Yarden: hoe zat het ook al weer?

Het rommelt al maanden bij uitvaartverzekeraar Yarden, en dus is Yarden al meerdere malen aan bod gekomen in de Radar-uitzending. In de uitzending van eerder dit jaar werd een stand van zaken opgemaakt. Op deze pagina vind je een overzicht

Radar over Kifid

Radar besteedde eerder dit jaar ook aandacht aan de gang van zaken bij het Kifid. Veel consumenten ervaren het als uiterst lastig om bij het Kifid je recht te halen. De klachtencommissie lijkt meer oog te hebben voor de verzekeraar en hun batterij aan advocaten dan voor de consument. Wat zegt het Kifid hierover? Kijk het fragment via onderstaande link. 

Kifid: voor de consument of voor de bank?

Bron: ANP / Sociaal Verhaal