background branding

Kifid tikt Van Lanschot op de vingers

vanlanschot-kifid-780.jpg

De Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) tikt Van Lanschot op de vingers. De hypotheekverstrekker berekent de boeterente voor het oversluiten van de hypotheekrente verkeerd. Hierdoor betalen consumenten onnodig teveel boeterente. In dit geval gaat het om een bedrag van 1806,73 euro en daar bovenop komt nog de wettelijke rente.
 

De Commissie van Beroep vindt dat Van Lanschot bij de berekening van de boeterente wel 0,2% productopslag moet meenemen in de vergelijkingsrente. De uitspraak van deze beroepsprocedure komt overeen met de eerder gedane uitspraak van de Geschillencommissie in augustus 2019. Met als verschil dat de Commissie van Beroep zich baseert op de afspraak tussen de consument en de bank. Dat is anders dan het oordeel van de Geschillencommissie die haar uitspraak baseerde op de AFM-leidraad. Ook moet Van Lanschot de volledige proceskosten - dus ook de advocaatkosten van de consument - betalen. Lees de volledige uitspraak op de site van Kifid.

Boete wegens renteconversie

In deze uitspraak gaat het over een consument die een hypotheek bij Van Lanschot had afgesloten. In 2015 had hij de hypotheekrente voor vijf jaar vastgezet. Hij besluit eind 2017/begin 2018 de rente van zijn aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een lagere hypotheekrente. Vanwege deze tussentijdse renteaanpassing (dit heet renteconversie) moet de consument de bank een boete betalen, omdat een lagere rente betekent dat de bank rente-inkomsten misloopt.

1807 euro teveel betaald

Van Lanschot neemt de 0,2% productopslag niet mee in die berekening met als gevolg dat de consument een te hoge boeterente moet betalen. Hij betaalde 1807 euro teveel. Volgens de bank zou de opslag geen onderdeel zijn van de rente, maar dat argument volgt de Commissie van Beroep niet. Wel is van belang dat deze uitspraak alleen geldt als er sprake is van renteconversie en niet als er vervroegd is afgelost.

8700 euro teveel

Dit is een andere hypotheekzaak dan die van Michael Sman waar Radar begin dit jaar over berichtte. Sman sloot in 2014 bij Van Lanschot een hypotheek af, maar betaalde 8700 euro te veel boeterente, omdat ook hij koos voor een tussentijdse renteaanpassing. Hij werd in 2018 echter niet door het Kifid in het gelijk gesteld, omdat het klachteninstituut de AFM-leidraad voor het berekenen van een boeterente verkeerd interpreteerde. Hij kon niet in beroep gaan tegen die uitspraak.

Geld terug moeten krijgen

De online-hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl - die zich in de Radar-uitzending kritisch uitliet over het de Kifid-uitspraak en Sman en andere gedupeerde Van Lanschot klanten bijstaat - is verheugd met de uitspraak. Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl zegt: 'Het was al overduidelijk dat de boeterente berekeningen van Van Lanschot echt niet door de beugel kunnen. Hiermee bevestigt ook de Kifid Commissie van Beroep dat. Ook onze klant meneer Sman, en alle andere gedupeerden, zouden hun geld terug moeten krijgen. Wij gaan nogmaals bij Van Lanschot aankloppen om de 8.700 euro die meneer Sman teveel heeft betaald terug te eisen. Hopelijk krijgt deze uitspraak Van Lanschot eindelijk zo ver om de geldklopperij te stoppen.'

Van Lanschot bestudeert de uitspraak

Radar heeft Van Lanschot gebeld en gemaild voor een reactie. Gaat de bank nu ook andere consumenten zoals Michael Sman compenseren die vanwege een tussentijdse rente-aanpassing teveel boeterente hebben betaald? Woordvoerder Robin Boon zegt: 'Van Lanschot bestudeert nu de Kifid-uitspraak. We gaan nu kijken wat de impact is voor andere klantgroepen.'