'Kijk naar gezondheidsrisico's ledlicht'

Ledlicht kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, en daar moeten consumenten op gewezen worden, vooral omdat we er met zijn allen steeds meer aan worden blootgesteld.

Dat stelt de Gezondheidsraad dinsdag. Ledlicht wordt niet alleen gebruikt in lampen, maar ook in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. De verlichting daarin wordt met elke generatie sterker en de apparaten waar het inzit worden steeds vaker gebruikt, zowel zakelijk als privé.

Onderzoek naar risico's

Daarom is het van groot belang dat er onderzoek gedaan wordt naar de risico's van ledlicht, zowel voor de biologische klok als voor de ogen. 'We weten dat het blauwe licht dat in ledlicht zit, potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is', legt een woordvoerder van de Gezondheidsraad uit. 'Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?'

Mogelijk groot probleem

Als het zo is dat door de blootstelling aan ledlicht de ogen beschadigd raken, hebben we potentieel met een groot probleem voor de volksgezondheid te maken. 'Heel veel mensen gebruiken dit soort schermen. Dus mogelijk lopen heel veel mensen er schade door op', aldus de woordvoerder.

De Gezondheidsraad pleit voor de ontwikkeling van producten die ledlicht met minder blauw afgeven.

Bron: ANP