background branding

Kinder Surprise-eieren toch uit de schappen uit voorzorg tegen salmonella

06042022-kinder-surprise-ei.jpg

Ook in Nederland worden Kinder Surprise-eieren en een aantal andere chocolaatjes van fabrikant Ferrero uit de schappen gehaald. De producent heeft daar zelf uit voorzorg toe besloten, vanwege een mogelijk verband tussen chocola die is gemaakt in een Belgische fabriek en salmonella-infecties in Europese landen.

'In Nederland hebben we geen klachten van consumenten ontvangen. Ook zijn geen van onze Kinderproducten die op de markt zijn gebracht, positief getest op salmonella. Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft', laat Ferrero weten. Eerder riep de Belgische instantie voor voedselveiligheid FAVV consumenten al op enkele specifieke producten van Ferrero uit voorzorg niet meer te eten.

Mogelijk geïnfecteerde chocola komt uit fabriek in Aarlen

Ook Nederlandse consumenten wordt nu geadviseerd de bewuste chocolade niet te eten en voor terugbetaling contact op te nemen met de klantenservice. Naast Kinder Surprise gaat het om Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, een adventkalender met chocolaatjes en Mix Peluche. Per product heeft de fabrikant de houdbaarheidsdata gepubliceerd die op de partijen staan waar het om gaat. Die komen uit een fabriek in het Belgische Aarlen.

'We werken samen met winkeliers om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en worden teruggehaald', aldus Ferrero. 'Wij nemen voedselveiligheid uiterst serieus en betreuren deze zaak.'

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert mensen de chocola uit de bewuste partijen niet te eten. 'De NVWA ziet er op toe dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen', laat de toezichthouder weten.

Nog geen bewezen relatie tussen salmonella-infecties en Kinderproducten

Of in Nederland salmonella-infecties zijn ontstaan door de bewuste producten, is nog niet duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft twee meldingen gekregen over jonge kinderen die in februari al ziek waren geworden door de salmonella-bacterie. 'Labonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om dezelfde stam als die bij uitbraken elders in Europa te zien is, maar wij weten niet wat deze kinderen hebben gegeten', zei een woordvoerder van het RIVM daar eerder over.

Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in levensmiddelen, zoals vlees en zuivel. Als mensen er een infectie mee oplopen zijn de klachten meestal mild, maar bij ouderen en baby's kan een darminfectie ernstiger verlopen.

Bron: ANP