background branding

Kinderen krijgen te veel suiker

's Ochtends ontbijten de kinderen met een bakje ontbijtgranen, speciaal voor kinderen. Als lunch geef krijgen ze een boterham met hagelslag. Tussendoor nog een pakje sap en een koek, en dan 's avonds na het eten een toetje. Waarschijnlijk is dit qua eten helemaal geen gekke dag dag voor de meeste kinderen. Wist je dat ze dan veel te veel suiker binnenkrijgen?

De meeste kinderen eten per jaar hun eigen lichaamsgewicht aan suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om maximaal tien procent van je dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn suikers die zijn toegevoegd aan producten en de suikers in vruchtensappen, siropen en honing.

Nog beter zou het zijn als het maximaal vijf procent is. Hoeveel is dat dan precies? Een kind tussen de 5 en 10 jaar heeft ongeveer 1500 kilocalorieën nodig. Vijf procent komt dan overeen met ongeveer 17 gram suiker, dat zijn 4 of 5 theelepels suiker per dag.

Veel producten, en juist die voor kinderen, bevatten zoveel suiker, dat kinderen met één of twee producten al aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zitten. Bijvoorbeeld wanneer ze een pakje multivitaminesap drinken, daar zit vaak zoveel suiker in dat die 17 gram met 1 drankje binnen is.

De gevolgen van teveel suiker zijn alom bekend, in Nederland is 1 op de 8 kinderen te zwaar. Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Vrije Universiteit Jaap Seidell krijgen kinderen veel meer suiker binnen dan ouders denken. Dat komt onder andere doordat producten voor kinderen vaak meer suiker bevatten dan producten voor volwassen.

Kijk je bijvoorbeeld naar een pak cornflakes, dan zit daar 8 gram suiker per 100 gram in. Wanneer je een pak ontbijtgranen voor kinderen bekijkt, zit daar soms wel 37 gram suiker per 100 gram in. Dat is meer dan een derde suiker in een pak. Seidell adviseert dan ook om geen producten te kopen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. Dat is minder leuk en misschien zelfs saaier, maar waarom zou je kind iets anders eten dan jij?

Forumreacties

12
  • Door Radar

Een kind eet en drinkt jaarlijks zijn eigen lichaamsgewicht aan suiker. En dat is veel te veel; problemen als een slecht gebit, overgewicht en obesitas liggen op de loer. Zelfs wanneer je als ouder hier bewust mee om probeert te gaan, krijgt je kind gemakkelijk te veel binnen. Want suiker zit overal in en extra veel in producten speciaal gemaakt voor kinderen. Maandag 27 maart 2017 bij Radar, om 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/27-03-2017/

  • Door kweenie

Vandaar dat er ook veel kinderen zijn die die speciale kinder-producten smerig vinden...

  • Door angel1978

geldt niet alleen voor kinderen.