Kinderen kunnen meedoen aan onderzoek tekenbeten

kinderen-kunnen-meedoen-aan-onderzoek-lyme.jpg

Kinderen die na een beet van een teek de ziekte van Lyme oplopen, kunnen nu ook meedoen aan een landelijk onderzoek. Via de site Tekenradar.nl of hun huisarts kunnen ze zich aanmelden.

Deelnemers worden een jaar lang gevolgd. Bij hen wordt bloed afgenomen en ze moeten vragenlijsten invullen over de ziekte, behandeling en klachten, zo meldde de kennis- en onderzoeksorganisatie RIVM vrijdag.

Zeshonderd volwassen deelnemers

Het onderzoek naar de ziekte van Lyme loopt al sinds 2015 en er doen nu zeshonderd volwassenen aan mee. Elk jaar krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, van wie een kwart onder de achttien jaar is. De ziekte wordt overgebracht door besmette teken. Het spinachtige beestje komt voor in struiken, gras en ander groen. Ze bijten zich vast in de huid om bloed eruit te zuigen. Niet iedereen die wordt gebeten krijgt Lyme, want ongeveer één op de vijf teken is besmet.

Langdurige klachten

De onderzoekers willen weten waarom sommige patiënten ondanks behandeling met antibiotica langdurige klachten houden en anderen niet. Juli is de maand waarin de meeste tekenbeten worden gemeld.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen teken en wat moet je doen als je toch gebeten bent? Lees het op de website van Zorg.nu.

Bron: ANP