background branding

'Kinderen moeten gevaccineerd worden tegen besmettelijk rotavirus'

vaccinatie-rotavirus-270917.jpg

Alle jonge kinderen zouden gevaccineerd moeten worden tegen het zeer besmettelijke rotavirus. Dat geldt zeker voor kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht of een aangeboren afwijking hebben, adviseert de Gezondheidsraad woensdag.

Voor deze risicogroepen zijn de gevolgen van de infectie het ernstigst. Rotavirus veroorzaakt bij jonge kinderen koorts, braken en diarree. Jaarlijks moeten 2500 tot 4700 kinderen met uitdrogingsverschijnselen behandeld worden in het ziekenhuis. Ook sterven per jaar vijf tot zeven kinderen aan een rotavirusinfectie.

'Niet kosteneffectief'

Alle kinderen vaccineren is volgens de Gezondheidsraad niet kosteneffectief (bij de huidige vaccinprijzen), maar levert wel de meeste gezondheidswinst op. 'Het voorkomt vrijwel alle sterfte door rotavirus en 1900 tot 3400 ziekenhuisopnames per jaar', aldus het adviesorgaan. De kleintjes zouden bij een leeftijd van zes tot acht weken voor het eerst ingeënt moeten worden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de raad vorig jaar advies gevraagd over het vaccineren van baby's tegen het rotavirus. Deskundigen adviseren al langer om dit te doen. Het vaccin zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma.

Vaccinatie verminderd

Volgens de Gezondheidsraad vermindert vaccinatie het aantal rotavirusinfecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent.

Bron: ANP