'Kinderen wel of niet laten vaccineren is te vrijblijvend'

vaccineren-010719.jpg

De keuze van ouders om hun kinderen wel of niet te laten vaccineren is te vrijblijvend. Een verplichte deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma zou als voorwaarde gesteld moeten worden voor toegang tot de kinderopvang. Als dit geen effect heeft moet een 'in de wet vastgelegde algemene vaccinatieplicht' worden overwogen. Dat staat in een rapport van de Commissie kinderopvang en vaccinatie.

Ouders die weigeren, zouden verplicht moeten worden om in gesprek te gaan met een deskundige. Volgens de commissie is de overheid aan zet om ouders beter te informeren over het belang van inenten tegen besmettelijke ziekten. Deze verantwoordelijkheid ligt niet bij de kinderopvang. 'Het is onwenselijk de keuze voor eventuele maatregelen op het bord van de kinderopvang te leggen. De gedaalde vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem dat niet alleen speelt in de kinderopvang'.

Volgens de commissie moet de overheid 'stevig uitdragen' dat een vaccinatiegraad die hoog genoeg is om kinderen te beschermen, van groot belang is.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) nam maatregelen om te voorkomen dat nog minder ouders hun kinderen laten inenten tegen besmettelijke ziektes. Mensen dwingen tot vaccineren ging de bewindsman nu nog te ver.

Keuze vaccinatie gebaseerd op geloofsovertuiging of levensovertuiging

Uit het onderzoek blijkt dat het niet (volledig) laten vaccineren voor een deel te maken heeft met bezwaren uit geloofsovertuiging of een antroposofische levensovertuiging van de ouders. Daarnaast zijn ouders bezorgd over mogelijke bijwerkingen. Ook speelt voor sommigen mee dat zij geen vertrouwen hebben in het Rijksvaccinatie-programma. Daarbij zien ouders geen noodzaak meer om te vaccineren nu de ziektes weinig voorkomen.

Vrees voor ziek kind

Ouders die hun kinderen wel laten inenten, maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor hun kind wanneer het een besmettelijke ziekte oploopt in de kinderopvang. Ze vrezen dat hun kleintjes ernstig ziek worden, dood kunnen gaan of blijvende gevolgen van een ziekte overhouden. Daarbij noemen ouders dat ze hun kind willen behoeden voor de pijn en het ongemak die een ziekte met zich meebrengt.

Update 14:44: Kinderopvang Berend Botje neemt afscheid van 9 kinderen

Kinderopvang Berend Botje heeft per maandag afscheid genomen van negen van de 3000 klantjes, omdat deze kinderen niet waren gevaccineerd. Het was geen verrassing voor de ouders omdat die twee maanden geleden al waren ingelicht. Volgens een woordvoerster van Berend Botje is voor alle negen kinderen een tot tevredenheid stemmende andere opvangplek gevonden.

De organisatie maakte eind april, als een van de eerste in Nederland, bekend per 1 juli geen kinderen meer op te vangen als ze niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond. Berend Botje heeft vijftig locaties en zeshonderd gastouders in Noord-Holland.

De aanleiding van het besluit is dat het kinderdagverblijf 'een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen' wil bieden, kondigde de organisatie eerder aan. Met het besluit loopt de organisatie vooruit op een wet die moet regelen dat kinderopvangcentra niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren.

Bron: ANP