Kinderopvang bang voor faillissementen door strengere eisen

kinderopvang0608.jpg

De kinderopvang vreest een nieuwe crisis. Juist nu meer ouders voor de opvang kiezen, krijgt de branche te maken met strengere eisen. Die gaan volgens de sector leiden tot een nieuwe golf van faillissementen, zo meldt het AD.

Het aantal kinderen in de opvang neemt voor het eerst in jaren fors toe, blijkt uit cijfers van het CBS.De stijging wordt deels verklaard doordat peuterspeelzalen zijn omgevormd naar kinderopvanglocaties. Het aantal nadert het topjaar 2011 toen ruim 835.000 kinderen naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang gingen.

Branche vreest nieuwe wet

De branche vreest echter een nieuwe klap: de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Volgens de nieuwe wet moet per 1 januari voor elke drie baby's een pedagogisch medewerker aanwezig zijn. Dat aantal ligt nu nog op vier.

Kosten doorberekent aan ouders

'De intenties van de wet zijn goed, maar de veranderingen zorgen voor enorme extra kosten', zegt Saskia Speelman namens de Brancheorganisatie Kinderopvang in de krant. 'De meeste bedrijven zullen dat moeten doorberekenen aan de ouders, omdat ze na de afgelopen jaren compleet door hun reserves heen zijn.'

Bron: ANP MediaWatch/AD