background branding

Kinderspaarrekening: waar haal je het hoogste rendement?

Als je geld opzij wil zetten voor je kind of kleinkind voor later zijn er nogal wat mogelijkheden. Met welke optie haal je het hoogste rendement? 

Ouders en grootouders sparen graag voor hun (klein)kind, voor een rijbewijs of studie. Banken springen daar op in door op speciale kinderspaarrekeningen een hogere rente te geven dan op een normale spaarrekening. 'Banken doen dat omdat mensen geld op zo'n rekening langer laten staan en de bank het geld langer kan beheren. Daarnaast wil de bank het kind als klant behouden voor later', zegt financieel expert Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise.

Wie kan een rekening openen?

Radar kreeg veel vragen van grootouders waarom zij geen rekening mogen openen voor hun kleinkind. 'De rekening moet worden geopend door de ouders aangezien zij de wettelijke voogd zijn', zegt Wolfsen. 'Volgens de wet wordt het geld van het kind bij de ouders in box 3 bijgeschreven. Daarom zijn ouders tot het achttiende levensjaar de beheerder van de rekening.' Grootouders kunnen wel storten op de kinderspaarrekening. Als het kind achttien is wordt de rekening omgezet in een normale spaarrekening. Het kind is dan beheerder.

Let op schenkingsvrijstelling

Grootouders mogen jaarlijks 2173 euro per kleinkind belastingvrij schenken. 'Je kan niet jaarlijks zelf 2000 euro sparen op je eigen rekening en dan na tien jaar in een keer 10.000 euro aan je kleinkind overmaken.'

Waar heb je het hoogste rendement?

Alle grote banken hebben een kinderspaarrekening, zoals de KinderToekomst Spaarrekening van ABN AMRO (0,30%), Rabo RegenboogRekening (0,20%), Zilvervloot Sparen van SNS Bank en RegioBank. De laagste rente krijg je bij de ING Groei Groter Rekening (0,10%). De rente kan oplopen tot 0,90% per jaar, zoals bij ASN Jeugdsparen. RegioBank en SNS geven 0,30% en 0,32% rente met 1% bonus per jaar. Je krijgt maximaal 10% bonus. Triodos geeft met het Kinder Toekomst Plan 0,50% rente.

Haken en ogen aan kinderspaarrekening

Des te hoger de rente, des te meer voorwaarden banken kunnen stellen. Triodos rekent 3% kosten als je tussentijd wil opnemen voor andere doeleinden dan studiekosten. Bij ASN mag je alleen opnemen voor 'aantoonbare studiekosten' of overlijden. Het geld staat vast tot achttien jaar. Bij RegioBank en SNS Bank kan je jaarlijks maximaal 600 euro inleggen.

Spaarverzekering een alternatief?

DELA heeft een spaarverzekering waar je nu 2% rente per jaar op krijgt, maar daar zit een risico aan. 'Je hebt geen dekking van het depositogarantiestelsel van 100.000 euro van De Nederlandsche Bank. De DNB houdt de solvabiliteitscijfers van verzekeraars goed in de gaten om te voorkomen dat een verzekeraar in de problemen komt.' Bij de spaarverzekering van DELA staat geld tien jaar vast. De inleg is maximaal 200 euro per maand. 'Het is geen slecht product, het is geen spaarrekening, maar het is een prima manier om geld weg te zetten voor tien jaar.'