Kinetisch moleculaire verwarming: wat is het? En werkt het echt?

Kinetisch Moleculaire Verwarming

Op het Radar-forum kwam een vraag binnen over kinetische moleculaire verwarming. Verschillende bedrijven verkopen dit apparaatje waarmee je jouw huis of auto zou kunnen verwarmen, zonder dat het stroom kost. Wat is dit? En werkt het echt?

Wat is kinetisch moleculaire verwarming?

Op de websites van verschillende verkopers prijken mooie praatjes over kinetisch moleculaire verwarming. Het kleine apparaatje met twee ringen aan de bovenkant zou gebruikmaken van kinetische energie om een aangename warmte te verspreiden. De kinetische energie zou gegenereerd worden door het ronddraaien van de ringen. 

Verkooppraatjes lijken op echte natuurkunde

Volgens natuurkundige Erik van Heumen van de Universiteit van Amsterdam, hangen de termen die in deze verkooppraatjes gebruikt worden dicht tegen echte natuurkunde aan. Hij vertelt dat de teksten begrippen lenen uit de kinetische theorie van gassen, maar niet op de juiste manier.

“Het correcte idee is dat de gemiddelde snelheid van de atomen of moleculen in een gas de temperatuur van dat gas bepalen”, legt Van Heumen uit. “Hoe sneller de moleculen bewegen, hoe hoger de temperatuur.” Als je de gemiddelde snelheid verhoogt, dan wordt de temperatuur van dat gas dus ook hoger.

Een kachel werkt op dezelfde manier

“Een kachel werkt precies zo”, vertelt hij verder. “Luchtmoleculen botsen tegen de radiator. Hoe hoger de temperatuur van de radiator, hoe groter de overdracht van energie en hoe sneller de moleculen bewegen.” 

“Om de overdracht van energie naar de lucht zo efficiënt mogelijk te maken, wil je daarom een zo groot mogelijk radiator-oppervlak.” Dan botsen er namelijk meer luchtdeeltjes per seconde tegen de radiator aan. 

Kinetisch moleculaire verwarming werkt als een ventilator

De kinetisch moleculaire verwarminkjes werken net iets anders: het apparaatje zelf wordt niet warm, het draait alleen rond. Je zou kunnen denken dat luchtmoleculen hierdoor een tikje mee krijgen en zo iets warmer worden, maar dat klopt niet helemaal.

“Gemiddeld krijgen net zoveel moleculen een tikje mee als een tikje tegen. Netto neemt de gemiddelde snelheid en dus de temperatuur niet toe”, vertelt Van Heumen. “Eigenlijk doet dit apparaatje niets anders dan een gewone ventilator: de lucht een beetje omwoelen.”

Conclusie: werkt zo’n kinetisch moleculaire verwarming echt?

De verkooppraatjes over hoe dit apparaatje je huis of auto binnen een kwartier van -10 graden naar 25 graden kan opwarmen, zijn dus zeker te mooi om waar te zijn. 

“Zelfs als je genereus bent: de hoeveelheid energie die zo’n ronddraaiend mini apparaatje overdraagt in de vorm van kinetische energie is zo klein dat je een kamer slechts een miljoenste fractie van een graad zou opwarmen”, concludeert Van Heumen.