'Kip van Albert Heijn is slechter af dan kip van Jumbo'

ah-liegebeest-18-09-2019.jpg

De kip die bestemd is voor de schappen van Albert Heijn is slechter af dan de kip van Jumbo, luidt de boodschap van stichting Wakker Dier in een nieuwe radiocommercial. Sinds deze zomer roept de dierenwelzijnsorganisatie consumenten al op om kip van Albert Heijn te boycotten; vandaag voegde de stichting er een negatieve vergelijking met de kip van Jumbo aan toe. 

'Skip de AH-kip', is de oproep waarmee Wakker Dier sinds afgelopen zomer probeert om consumenten minder kip te laten kopen bij Albert Heijn. Het was blijkbaar nog niet genoeg voor Wakker Dier, want nu zegt de stichting 'gratis reclame voor een beter alternatief' te gaan maken. In het radiospotje stelt de stichting dat Albert Heijn net als concurrent Jumbo gratis reclame kan krijgen, mits het de kippen meer leefruimte geeft. 


Streven: Beter Leven keurmerk als minimum

Wakker Dier baseert haar bevindingen op de kwaliteitseisen van vleesproducten zonder Beter Leven keurmerk. Wanneer een product nog niet goed genoeg is voor een Beter Leven keurmerk, bepaalt de supermarkt hoe er om wordt gegaan met het dierenwelzijn. Albert Heijn blijkt het met zestien kippen per vierkante meter leefruimte het slechtst te doen; Jumbo gaat met 13,5 kippen per vierkante meter relatief het best om met het kippenwelzijn. 

Alhoewel Jumbo het beter doet dan andere supermarkten, is het nog niet genoeg voor Wakker Dier. De stichting streeft namelijk naar het Beter Leven keurmerk als minimum. 
Om daarvoor in aanmerking te komen mogen er maximaal twaalf kippen per vierkante meter leefruimte gehouden worden. 

Meer informatie op de website van Wakker Dier

Albert Heijn: 'Je ziet ze rondlopen'

In een reactie laat Albert Heijn weten: 'In onze kippenstallen kunnen de kippen vrij rondlopen. Je ziet ze rondlopen, eten, drinken en scharrelen. Dierenwetenschappers van de Universiteit Wageningen geven ons een 8 (op een score van 10) voor dierengezondheid. Voor klanten die iets anders willen, hebben wij een groot aanbod in scharrel- en biologische kip.' 

Bron: Albert Heijn / Wakker Dier