Klant van ING? Voortaan moet je vier uur wachten na het verhogen van je overboekingslimiet

ing_radar_nieuws_20201107.png

Sinds 5 november moeten klanten van ING die hun limiet voor overboekingen verhogen maar liefst vier uur wachten voordat deze wijziging is verwerkt. Voorheen was dat slechts een kwartier. Waarom kiest ING hiervoor? En hoe kun je zelf je limiet bekijken en wijzigen? Je leest het in dit artikel.

Grote aankoop in de planning, zoals een auto of een aanbetaling voor een nieuwe keuken? Dan kan het gebeuren dat je in één keer een bedrag van enkele duizenden euro's over moet maken. De overboekingslimiet bij klanten van ING staat standaard ingesteld op 5000 euro, maar soms is zelfs dat bedrag te laag of heb je er eerder voor gekozen om het standaardbedrag te verlagen. Wat je beweegredenen ook zijn, ING biedt klanten dan ook de optie om deze limiet al dan niet tijdelijk te verhogen tot een bedrag van 50.000 euro.

Voorheen moest je als klant slechts een kwartiertje wachten voordat deze wijziging van kracht werd. Sinds 5 november is deze termijn echter flink verlengd: wie als klant de overboekingslimiet ophoogt, kan pas vier uur later het gewenste bedrag overmaken. Concreet betekent dit dan ook dat je voortaan iets verder vooruit moet denken als je van plan bent om een groot geldbedrag over te maken, zodat je de limiet tijdig kan verhogen.

Waarom heeft ING deze termijn verhoogd?

De wijziging is een rechtstreeks gevolg van telefonische spoofing, een relatief nieuwe oplichtingstruc die dit jaar al voor vele miljoenen euro's aan schade heeft gezorgd, aldus ING. Schade waar klanten bovendien vaak zelf voor opdraaien.

In het geval van telefonische spoofing doen oplichters zich voor als medewerker van de bank. Ze bellen potentiële slachtoffers - vaak oudere en minder weerbare mensen - met de mededeling dat oplichters met hun spaargeld aan de haal dreigen te gaan. Om dat te voorkomen, moet al het geld met de nodige spoed tijdelijk naar een zogenaamde kluisrekening worden overgeboekt, is dan het excuus.

Omdat de oplichters gebruik maken van een techniek waardoor ze zichzelf een andere telefonische identiteit aan kunnen meten, verschijnt daadwerkelijk de naam van de bank in het telefoonscherm. Daarom zal het wel betrouwbaar zijn, denken slachtoffers dan ook.

ING hoopt met deze wijziging dan ook te bereiken dat het oplichters een stuk moeilijker wordt gemaakt om grote geldbedragen te stelen: wie vier uur moet wachten, heeft immers een stuk meer bedenktijd.

Hoe kan ik mijn limiet inzien of wijzigen?

De wijziging heeft alleen betrekking op Mijn ING en de ING-app en gaat dus over zaken die te maken hebben met internetbankieren en online geld overmaken. ING heeft alle informatie over het wijzigen van limieten op de eigen website staan

Het is daarnaast goed om te weten dat de wachttijd alleen betrekking heeft op verhogingen. Wie de limiet verlaagt, ziet dat deze wijziging direct van kracht is. Ook als je binnenkort geen grote betalingen verwacht te doen, kan het raadzaam zijn om even na te denken over wat jij een geschikte limiet vindt.

Heb je (groot)ouders op leeftijd? Dan is het slim om het er eens met ze over te hebben of het niet verstandig is om de limiet standaard op een laag bedrag in te stellen: dat maakt de kans een stuk kleiner dat ze grote geldsommen verliezen, mochten ze slachtoffer worden van deze vorm van oplichting.

De volledige mail van ING kun je hieronder nalezen.

Bron: ING