Klanten T-Mobile kunnen gehackt worden via persoonlijke hotspot

Tmobile-hack-03092019.jpg

Het is voor hackers mogelijk om klanten van T-Mobile te hacken via hun persoonlijke hotspot, aldus RTL Nieuws. Als een klant gebruik maakt van een digitale simkaart (e-sim) kan een hacker via de persoonlijke hotspot toegang krijgen tot het T-Mobileaccount van de klant. Binnen dit account kan de hacker allerlei gegevens inzien, waaronder het telefoonnummer van de klant.

Omdat bij T-Mobile e-simgebruikers kunnen inloggen zonder gebruikersnaam en wachtwoord, is het voor een hacker mogelijk om via het persoonlijke netwerk van de gebruiker ook zonder inloggegevens toegang te krijgen tot het account. T-Mobile controleert niet of degene die inlogt ook daadwerkelijk de eigenaar van het account is, dus dit geeft hackers vrij spel om de gegevens van de gebruiker in te zien. Het is mogelijk om via deze weg het telefoonnummer te achterhalen, waarmee vervolgens kan worden ingelogd op allerlei accounts, zoals Gmail en WhatsApp. Deze methode wordt ook wel sim-swapping genoemd.

Lees ook: Nieuwe hackmethode 'sim-swapping' maakt honderden slachtoffers

Wat kan je doen om sim-swapping te voorkomen?

Om te voorkomen dat je gehackt wordt geeft RTL Nieuws een aantal tips. Zo is het mogelijk om het automatisch inloggen uit te schakelen, waardoor je inloggegevens nodig hebt om toegang te krijgen tot een account. Ook is het verstandig om je telefoonnummer niet op te geven bij je belangrijkste accounts, zodat hackers dit account niet kunnen betreden wanneer ze je telefoonnummer hebben overgenomen. Verder is het van belang om oplettend te zijn bij het gebruik van een persoonlijke hotspot. Maak de hotspot niet openbaar en wees voorzichtig met wie je toegang geeft tot je hotspot. 

Update 4 september: T-Mobile gaat e-sim beveiligen

T-Mobile gaat het activeren van de e-sim vanaf donderdag beveiligen, aldus een woordvoerder aan NU.nl. Gebruikers die vanaf dan een e-sim willen installeren, krijgen eerst een sms met een code op het nummer van hun oude simkaart. Pas na het invoeren van die code kan de e-sim geactiveerd worden.

Bron: RTL Nieuws / Nunl