Klanten Van Lanschot betalen negatieve rente over hun spaargeld

NegatieveRente_06092019.jpg

Van Lanschot, de bank voor vermogende mensen, gaat klanten laten betalen voor het spaargeld dat zij op de bank hebben staan, meldt RTL Z.   

Klanten van de bank met een saldo tussen de 2,5 en 5 miljoen euro betalen sinds 1 juli 2019 -0,2 procent rente over hun spaargeld. Klanten met meer dan 5 miljoen euro betalen -0,4 procent rente. Van Lanschot berekent zo de kosten door die zij maakt als ze het kasgeld parkeert bij de centrale bank.

Niet de eerste bank met negatieve rente

Van Lanschot is niet de eerste bank die een negatieve rente rekent aan vermogende klanten. Hof-Hoorneman Bankiers rekent al sinds maart 2016 een negatieve rente van -0,4 procent op spaargeld boven de 2 miljoen euro. 

Negatieve rente ligt gevoelig

Het voeren van een negatieve rente over het spaargeld ligt gevoelig. Banken zeggen weinig keus te hebben. De marges op de leningen die zij verstrekken zijn laag en banken moeten zelf een boeterente betalen aan de Europese Centrale Bank als zij daar geld stallen.

ING en Volksbank sluiten negatieve rente niet uit

Op dit moment rekenen de grote Nederlandse banken nog geen negatieve rente aan particulieren, maar ING en Volksbank sluiten deze stap nog niet uit. ING rekent al wel een negatieve rente aan haar grote zakelijke klanten.

Bron: RTL Z