Kleding materiaal: hoe weet je of je kwalitatief goede kleding koopt?

Kledingrek

In Nederland zijn er ontzettend veel kledingwinkels. Hoe kies je uit al die kledingstukken broeken die niet uitlopen en shirts die niet na een wasbeurt versleten zijn? Radar zoekt voor je uit hoe je kwalitatief goede kleding koopt.

Hoe herken ik kwalitatieve kleding?

Kwalitatieve kleding is te onderscheiden van kleding van mindere kwaliteit. Project Cece onderzoekt mode merken en letten hierbij vooral op de productie. Eerlijkheid en duurzaamheid bij de productie staan hoog. 

“Over het algemeen herken je de kleding van goede kwaliteit al aan het type materiaal en hoe het kledingstuk in elkaar zit”, aldus Project Cece. Zij benadrukken dat de consument vooral moet letten op loszittende draadjes in de naden, wat voor steek er is gebruikt en bij de stof katoen, is de dikte van het katoen erg belangrijk.

Jelle Pothoven, expert Milieu Centraal, zegt dat je kwalitatieve kleding kan herkennen door naden met steken die dicht op elkaar zitten. Je kunt de steek controleren door voorzichtig aan de naden te trekken. “Let op daarnaast op bijvoorbeeld knopen en ritsen: zitten ze goed vast en werken ze goed? Let tot slot op de kwaliteit en dikte van de stof en de pasvorm. Kleding die goed aansluit en goed in verhouding is, is vaak met meer aandacht ontworpen en geproduceerd.”

Ook benadrukt Pothoven dat je sommige dingen niet vanaf de buitenkant kunt zien. “Denk bijvoorbeeld aan krimpen of verkleuren (vervagen) tijdens de eerste paar keer wassen.”

Materiaal

Het soort materiaal zegt echter weinig over de kwaliteit van kleding. “Polyester kan er juist voor zorgen dat een kledingstuk minder snel slijt en dus langer mee gaat”, aldus Project Cece. 

Biedt een duur merk kwalitatieve kleding?

Volgens Project Cece denken mensen dat een duurder merk ook automatisch betekent dat het kledingstuk van betere kwaliteit is. “Helaas is dat niet zo. In veel gevallen betaal je vooral voor de marketing en niet per se voor hogere kwaliteit.” 

Een recent voorbeeld dat Project Cece geeft, is de Dior handtas. Uit onderzoek van Business Insider blijkt dat de Dior tas voor 2800 dollar wordt verkocht, en uiteindelijk 57 dollar kostte om te maken.

Welke winkels kun je beter vermijden?

De winkels die je beter kunt vermijden als je kwalitatieve kleding wil kopen zijn volgens Project Cece ‘de gebruikelijke verdachten’. “Dit zijn natuurlijk Shein en Temu. Zij produceren op enorme schaal kleding van belachelijke kwaliteit. Vaak is de kleding na een eerste wasbeurt al niet meer draagbaar.” 

Een minder voordehandliggend voorbeeld wat Project Cece geeft is het populaire en dure merk, Jacquemus. “De kwaliteit van dit merk is ook niet om over naar huis te schrijven.”

Kwalitatieve kleding is duurder

Dit betekent dus dat een duur luxueus merk, vrijwel niks zegt over de kwaliteit van de kleding. Maar over het algemeen geldt wel dat kleding van goede kwaliteit duurder is om te maken dan kleding van mindere kwaliteit. 

Project Cece vertelt het volgende: “Goede materialen en vakmanschap kosten nu eenmaal meer geld. Tegelijkertijd is het dus niet zo dat kleding met een hoge prijs automatisch ook van goede kwaliteit is.”

Wanneer je als consument kwalitatieve kleding wil kopen, raadt Project Cece de volgende merken aan: het Nederlandse Teym, Filippa K. en Mud Jeans, Floria Collective, Hund Hund, Miista en Canussa. Zij staan volgens hen bekend om hun goede kwaliteit.

Lage productiekosten

De Schone Kleren Campagne zet zich in voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en de positie van arbeidsters in de wereldwijde kledingindustrie. “De macht van kledingbedrijven is groot. Zij bieden lage prijzen voor het maken van hun producten en eisen korte levertijden. Om lage prijzen te kunnen waarborgen, houden fabrieken de lonen laag, worden vakbondsactiviteiten onderdrukt en werkdruk voor arbeiders verhoogd. Bedrijven maken winst, terwijl de arbeiders die hun producten maken in armoede leven.”

Milieu Centraal zegt het volgende over de lage productiekosten. “Een hele lage prijs van een kledingstuk is een eerste belangrijke indicatie. Denk je ‘hoe kan dit zo goedkoop?’ dan is de kans zeer groot dat je (ultra) fast fashion bekijkt en de kwaliteit aan de lage kant is. Maar let op: dure kleding is niet per definitie kwalitatief goede kleding. Bij het ene merk kan de prijs hoog zijn omdat er flink geïnvesteerd wordt in hoge kwaliteit; bij het andere merk kan er bijvoorbeeld veel worden geïnvesteerd in marketing en merkbeleving.”

Ethisch

Er kan niet direct gesteld worden dat kwalitatieve kleding altijd ethisch geproduceerd is. Project cece zegt hier het volgende over: “Hoewel vakmanschap vaak terug te zien is in het eindproduct, kan het zijn dat er materialen of verftechnieken zijn gebruikt waarover niet met zekerheid gezegd kan worden dat iedereen in de keten een leefbaar loon en veilige werkomstandigheden heeft gehad”, aldus project CeCe.

Het land waar het kledingstuk is geproduceerd zegt ook niet direct iets over de kwaliteit van de kleding. “In elk land heb je kwaliteitsverschillen tussen ateliers. Ook in Vietnam, Cambodja en Bangladesh wordt kleding van goede kwaliteit gemaakt. Andersom geldt dat ook. In Italië zijn er ook sweatshops”, aldus project Cece.

Deze zogenoemde sweatshops zijn werkplaatsen of fabrieken waar werknemers onder slechte omstandigheden werken.

De Schone Kleren Campagne beaamt dit. “De prijs van een kledingstuk zegt helemaal niets over arbeidsomstandigheden waaronder de kleding gemaakt wordt. Ook in toeleveringsketens van duurdere merken worden arbeidsrechten geschonden.”

Daarnaast vertellen zij dat de problemen in de kledingindustrie veelomvattend zijn. “De risico's worden vaak afgewenteld naar lagere schakels in de productieketen. Het zijn veelal de kledingarbeiders die de negatieve impact ervaren. Hoe je de problemen in de kledingindustrie ook benadert en ook bij initiatieven die verbetering beogen, kledingarbeiders en hun rechten zullen altijd centraal moeten staan.”

Investeren in kwalitatief goede kleding

Project Cece vertelt dat kwalitatief goede kleding de investering waard is: “Het is absoluut even slikken om voor de eerste keer meer dan honderd euro neer te leggen voor één spijkerbroek. Wanneer we kijken naar de levensduur van het kledingstuk, de zogeheten ‘cost-per-wear’ (= de aankoopprijs/aantal keren dat je een kledingstuk draagt) dan valt die vaak lager uit voor kleding van goede kwaliteit.” 

Dit betekent dus dat investeren in kwalitatief hoogwaardige kleding, die langer meegaat en vaak gedragen wordt, uiteindelijk voordeliger kan zijn dan het regelmatig kopen van goedkopere items die snel verslijten.

Wat zijn de voordelen van kwalitatief goede kleding? 

Project Cece heeft een aantal voordelen opgesteld:

  • Wanneer je minder vaak nieuwe kleding nodig hebt, betekent dit dat je meer geld over hebt voor leuke dingen.
  • Het is leuk om kleinere merken te supporten, die hun best doen om jou te voorzien van een kledingstuk waar je nog jaren van kunt genieten.
  • Je stapt uit de vicieuze cirkel van fast fashion (dopamine kick na nieuwe kleding kopen, die snel weer inzakt, waarna je weer op zoek gaat naar die kick door een nieuw item te kopen)
  • Je ontwikkelt vaak meer een eigen stijl; in plaats van in te springen op elke microtrend die voorbij komt, richt je je op kleding die past bij jou en die je jarenlang kunt dragen.

Hoe kan ik goedkoop kwalitatieve kleding kopen?

Hoewel je uiteindelijk goedkoper uit bent door kwalitatief goede kleding te kopen, neemt dit niet weg dat kwalitatief goede kleding vaak een (grote) initiële investering is, die niet voor iedereen gemakkelijk op te brengen is.

Project Cece heeft een aantal tips opgesteld:

- Koop minder kleding: probeer zo lang mogelijk te doen met de kleding die je al hebt. Zo kun je, áls je kleding koopt, investeren in een kledingstuk van goede kwaliteit. 

- Koop tweedehands: veel kleding was vroeger standaard van goede kwaliteit en de prijzen liggen vaak een stuk lager dan wanneer je nieuw koopt. 

- Huur kleding: in de kledingbibliotheek (bijvoorbeeld Lena Library) kun je kleding van (meestal) goede kwaliteit huren. Op die manier kun je eerst kijken of een merk bij jou past en of je het de investering waard vindt. Daarnaast hoef je dus niet in één keer een groter bedrag af te rekenen, maar betaal je maandelijks een kleiner bedrag. 

Hou er ook rekening mee dat je je kwalitatieve kledingstuk goed moet verzorgen. Hoe beter je het verzorgd, hoe langer het meegaat. Daarnaast kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om minder kleding te kopen.