Kledingkeurmerken: waar kun je op letten?

kledingkeurmerken.jpg

Het is voor de consument lastig om na te gaan of een kledingstuk op een eerlijke manier is geproduceerd, volgens Milieu Centraal. Veel kledingbedrijven zijn niet duidelijk over de locaties van hun fabrieken, het gebruik van chemicaliën tijdens de productie en de oorsprong van de grondstoffen, volgens de duurzaamheidsgids. Hierdoor is het als consument haast onmogelijk om verantwoorde keuzes te maken. Er zijn een aantal keurmerken, maar waar staan deze eigenlijk voor?

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een overzicht te vinden van diverse kledingkeurmerken en hun betekenis. Volgens Kirsten Palland van Milieu Centraal is het altijd verstandig om informatie op te zoeken over een keurmerk, omdat het productieproces van kleding vrij complex is. Er kunnen zowel milieueisen als arbeidseisen gesteld worden bij de landbouw, maar ook bij het produceren in de fabrieken. Dan zijn er ook nog eisen voor eerlijke handel. Veel keurmerken focussen op slechts een deel van het proces. Op de site kun je zien aan welk deel van het proces de keurmerken eisen stellen.

Europees Ecolabel

Een voorbeeld van zo’n keurmerk is het Europees Ecolabel. Dit keurmerk bevordert recycling en het gebruik van biologisch katoen door de fabrikanten. Daarnaast stelt het label eisen aan onder meer het gebruik van chemicaliën en het energieverbruik tijdens de productie. Ook zijn er maatschappelijke eisen voor de arbeiders, die zijn gebaseerd op de internationale standaard van de VN. Er worden geen eisen gesteld aan de loonkosten.

Global Organic Textile Standard

Een ander voorbeeld is het internationale keurmerk Global Organic Textile Standard. Om dit label te dragen moet van de gebruikte stof minstens 70 procent of 95 procent biologisch geproduceerd zijn. Dit wordt door verschillende labels weergegeven: Made with Organic of Organic. Ook de verpakkingsmaterialen moeten voldoen aan milieueisen. Er zijn sociale eisen voor de arbeidsomstandigheden en loonkosten in de productiefase, maar deze gelden dan weer niet voor de landbouwfase.

Ben je uitgekeken op je kleding of wordt het een beetje vaal? Radar bescheef eerder wat je met je oude kleding kunt doen.

Lees meer: Wat mag er in de textielcontainer?

Rank a Brand

Een manier om een beetje orde in de chaos scheppen, is de website Rank a Brand. Dit is een onafhankelijke vergelijkingssite waar je de duurzaamheidscriteria, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid van onder andere modemerken kunt vergelijken. De vrijwilligers van Rank a Brand pluizen de openbare informatie van modemerken tot op de bodem uit en hangen hier scores aan. 

Ze doen dit aan de hand van vragen over CO2-emissie, milieubeleid, arbeidsomstandigheden en eerlijke handel.

Op de website kun je een kledingmerk waar je meer over wilt weten invullen en krijg je direct een score, letter A (‘Top merk!’) tot en met letter E (‘Hand nog even op de knip’). Je krijgt ook een korte samenvatting over de toewijzing van de score te zien. Wil je meer weten, kun je ook het volledige rapport per kledingmerk bekijken.

Bron: Milieu Centraal / Rank a Brand