background branding

Klein gemotoriseerd vervoer zoals elektrische skateboards: mag je ermee de weg op?

klein_elektrisch_vervoer_2_780x439.jpg

Het kan zijn dat je ze weleens gezien hebt op straat: een hoverboard, een elektrisch skateboard, een airwheel of een step met een motor. Of je hebt er nog nooit van gehoord. In beide gevallen geldt dan: wat kan je ermee en mag je ermee de weg op?

Als je in een dorp of stad woont en je wil op bezoek bij vrienden of je moet wat kleine boodschappen halen, dan kan je natuurlijk de fiets of de benenwagen pakken. Veel handiger (en luier) klinkt het om dat met iets met een motortje te doen. Op de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld, CES in Las Vegas, worden diverse modellen van dit soort vervoer getoond.

Wat is een airwheel?

Eerst even uitleggen wat het allemaal precies is. Airwheels zijn eenwielers met een motor, maar zonder zadel. Aan weerskanten van het wiel zitten standaardjes waar je je voeten op kan zetten. Je begint te rijden door naar voren te leunen. Als je wil remmen, leun je naar achter. Een gyroscoop zorgt voor de balans. Airwheels zijn niet goedkoop, ze beginnen zo'n beetje bij 375 euro. Duurdere modellen kunnen moeiteloos richting de 700 tot 1000 euro gaan.

Eén van de meest populaire airwheels in Amerika is de Onewheel. Op CES wordt de Onewheel+ XR getoond van Future Motion. Met een volle lading kan tussen de 19 en 29 kilometer rijden. Door de dikte van de band is het ook mogelijk offroad te gaan. Door links en rechts van het wiel op het plateau te balanceren (geholpen door de ingebouwde gyroscoop) en je lichaam te bewegen, verplaats je de Onewheel+ XR. Voor 1699 dollar (1421 euro) gaat de eenwieler over de toonbank. De Onewheel wordt ook in Nederland verkocht.

Elektrische step of elektrisch skateboard?

Een elektrische step is een step met een motor, soms ook met een zadeltje zodat je kan zitten. Elektrische steps beginnen bij zo'n honderd euro en kunnen met name handig zijn om de afstand tussen trein en eindbestemming te overbruggen. Elektrische skateboards zijn skateboards met een motor. Ook niet heel goedkoop met vanafprijzen van zo'n 200 euro, maar populaire merken kunnen al gauw richting de duizend euro gaan. Je kan ook een kit kopen om je standaard skateboard elektrisch te maken, maar of zo'n doe-het-zelf-kit heel verstandig is valt mee te bezien. 

Boosted Board toont in Las Vegas hun elektrische skateboard. De Dual en Dual+ kennen een bereik van tussen de 9,6 en 11,2 kilometer ver. Op CES is duidelijk geworden dat er ook een batterij beschikbaar komt vanaf deze maand die je bijna twintig kilometer laat rollen. Opstappen kan vanaf 1300 dollar (1087 euro) voor de standaarduitvoering Dual, of 1500 dollar (1254 euro) voor de Dual+ die een iets hogere topsnelheid heeft. Voor 200 dollar (167 euro) extra krijg je de batterij met meer vermogen.

Wat is een hoverboard?

Een hoverboard kan je zien als een Segway zonder stand en handvat. Je kan je dus nergens aan vasthouden en je balanceert op twee plateaus met wielen aan de zijkant. Wil vooruit, remmen of een andere kant op? Dan moet je je lichaamsgewicht verplaatsen waardoor het hoverboard beweegt. Hoverboard zijn met name populair bij kinderen. Je kan ze gewoon kopen bij de lokale speelgoedwinkel of online in een webwinkel. Kosten? Ze zijn niet goedkoop met een gemiddelde vanafprijs van 150 euro.

Mag je ermee de openbare weg op?

Nee, zo heeft de overheid bepaald. Hoverboards en airwheels zijn verboden op de openbare weg. Als je er toch mee rijdt op de openbare weg, dan loop je de kans dat de politie je een boete geeft en je apparaat in beslag neemt. Ook elektrische skateboards zijn niet toegestaan op straat.

Elektrische steps die zijn aangewezen als 'bijzondere bromfiets' door de minister mogen wel de openbare weg op. Je elektrische step moet dan wel verzekerd zijn, minimaal zestien jaar oud zijn en je moet de verkeersregels voor snorfietsers volgen. Een voorbeeld van een vervoersmiddel met de status 'bijzondere bromfiets' is de Segway. Daarmee mag je wel de openbare weg op, omdat hij een stuurinrichting heeft.

Waar mag je er wel mee rijden dan?

Op je eigen erf of eigen oprit is voorlopig de enige optie.

Toch op de openbare weg? Boete!

Een woordvoerder van de politie zegt in een reactie dat airwheels, hoverboard en andere soortgelijke gemotoriseerde voertuigen vallen onder het begrip 'motorrijtuig'. Als je er toch de openbare weg mee opgaat, dan loop je het risico om bekeurd te worden. De politie kan je onder andere bekeuren voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Ben je onder de zestien, dan is het boetebedrag 120 euro, boven de zestien is dat 340 euro. Ook kan je bekeurd worden voor rijden zonder kentekenbewijs, daarvoor is de boete 380 euro. Voor zonder verzekering rijden bedraagt de boete 600 euro voor andere voertuigen dan bromfietsen. De politie benadrukt dat het voertuig ook in beslag genomen kan worden.

Met name hoverboards zijn bij jonge kinderen populair. 'De ouders kunnen ook bekeurd worden voor het doen of laten rijden dan wel het geven van gelegenheid en middelen om een strafbaar feit te plegen.'