Knorr geeft 'discriminerende' zigeunersaus nieuwe naam in Duitsland

200816 zigeneursasus.jpg

Het Duitse merk Knorr geeft zijn Zigeunersaus een nieuwe naam. Volgens de levensmiddelenfabrikant is de oude naam discriminerend. Dat heeft moederbedrijf Unilever aan Duitse media gemeld.

De Zigeunersaus van Knorr ligt binnen enkele weken in de Duitse schappen als Paprikasauce Ungarische Art, Paprikasaus op Hongaarse wijze. Of Unilever de naam ook in Nederland bij zijn merken gaat aanpassen, is niet bekend.

Al langer kritiek

'Omdat de term zigeunersaus negatief geïnterpreteerd kan worden, hebben we besloten om onze Knorr-saus een nieuwe naam te geven, aldus het Brits-Nederlandse bedrijf. Op de naam zigeunersaus bestaat in Duitsland al langer kritiek. Roma en Sinti, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd, hebben in 2013 al eens aan de bel getrokken.

'Eigenlijk vrij onschuldlig'

'Het is goed dat Knorr reageert op de klachten van veel mensen', zegt Romani Rose van de Centrale Raad van de Duitse Sinti en Roma tegen Bild am Sonntag.

Volgens Rose zijn namen als zigeunersaus en zigeunerschnitzel nog redelijk onschuldig. Echt zorgen maakt hij zich om het groeiende racisme tegen Roma en Sinti (antiziganisme) in Duitsland en Europa, waarbij de term zigeuners in bijvoorbeeld voetbalstadions gebruikt wordt als scheldwoord, zegt hij.

Bron: ANP, NOS