Koeienleed voor Parmezaanse en Grana Padano-kaas

parmezaansekaas-koeienleed-251117_780.png

Koeien moeten lijden voor onze Parmezaanse en Grana Padano-kaas. Dat zegt de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF), die ook een Nederlandse afdeling heeft. De organisatie maakt gewag van 'graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren' bij negen Italiaanse bedrijven waar onderzoek werd gedaan.

Daaronder was ook een 'biologisch' bedrijf, waar het niks beter was. Ook zag de organisatie 'verwondingen en enorme uiers'. De beesten komen niet of nauwelijks in de wei.

'Contrast "Ambachtelijke topkwaliteit" en rotleven koeien'

'Deze kazen worden gepromoot als 'ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit', maar dat staat in schril contrast met het rotleven dat de koeien hebben', zegt Geert Laugs, directeur CIWF Nederland. Vooral voor Grana Padano worden koeien gefokt die onnatuurlijk veel melk geven. 'Na gemiddeld vijf jaar zijn deze dieren uitgeput en gaan ze naar de slacht.

'Laat koeien naar buiten'

CIWF gaat campagne voeren om de koeien te hulp te schieten met de hashtag #NietOpMijnPasta. Ze hoopt dat consumenten in heel Europa per e-mail aan de Italiaanse producenten vragen de koeien naar buiten te laten en hun stallen te verbeteren.

Bron: ANP

Beeld: Still uit filmpje CIWF over 'het schokkende geheim achter Parmezaanse kaas' op YouTube