Kolencentrales Amsterdam en Geertruidenberg uiterlijk eind 2024 dicht

hemwegcentrale-gesloten-2024-180519.jpg

De twee oudste kolencentrales in Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten uiterlijk eind 2024 dicht of overgestapt zijn op andere brandstoffen. De overige drie kolencentrales, twee op de Maasvlakte en een in de Eemshaven, krijgen nog tot 2030 respijt, zo heeft het kabinet besloten.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de opwekking van elektriciteit met behulp van steenkool uiterlijk in 2030 moet zijn gestopt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) komt daarom met een wet die het gebruik van die zeer vervuilende brandstof verbiedt. 'Het is aan de centrales zelf om te bepalen of ze sluiten, of overstappen op duurzamer brandstoffen', aldus de bewindsman.

'Onaangenaam verrast'

Energiebedrijf RWE, eigenaar van de Amercentrale, is 'onaangenaam verrast door de deadline' en spreekt van 'een onverstandige ontwikkeling'. Een woordvoerster laat weten dat het bedrijf het wetsvoorstel nog gaat bestuderen, maar een gang naar de rechter zeker niet uitsluit.

Branchegenoot Nuon legt zich wel neer bij sluiting van zijn kolengestookte Hemwegcentrale. Het wetsvoorstel biedt duidelijkheid en daar is het bedrijf naar eigen zeggen blij mee. Nuon gaat ervan uit dat de circa tweehonderd werknemers, voor zover zij niet in de komende jaren met pensioen gaan, genoeg tijd hebben om ander werk te vinden.

Uitstoot koolstofdioxide halveren

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in 2030 nagenoeg te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Die ambities kunnen volgens Wiebes 'al voor een heel belangrijk deel worden ingevuld door alleen deze stap'.Bekijk Radar Extra-documentaire over duurzame energietransitie

Door het kolenverbod stapsgewijs in te voeren wil het kabinet volgens Wiebes de betrokken energiebedrijven 'een normale en rechtvaardige mogelijkheid geven om hun investeringen terug te verdienen'. Hij gaat er dan ook niet van uit dat de overheid schadeclaims aan de broek zal krijgen.

'Veel te laat voor het klimaat'

Greenpeace had op meer haast gehoopt. 'De sluiting van de kolencentrales komt veel te laat voor het klimaat', stelt de milieuorganisatie. Ook GroenLinks en regeringspartij D66 in de Tweede Kamer vinden dat met name de Hemwegcentrale zo snel mogelijk dicht moet. Vakbond FNV vraagt juist om meer aandacht voor de gevolgen voor werkgelegenheid.

Bron: ANP