Kom je van wagenziekte af met een bril van 99 euro?
Autofabrikant Citroën kondigde vorig jaar een bril aan, zonder glazen, waarmee je reisziekte kan voorkomen, althans dat claimt de reclame. Kan dat echt met een bril die maar liefst 99 euro kost?
Wie niet wil vliegen of met de trein naar de vakantiebestemming wil kan met de auto of bus. Dan kan je last krijgen van reisziekte, ook wel wagenziekte genoemd. Autofabrikant Citroën denkt de oplossing gevonden te hebben met een speciale bril: de SEETROËN.
Hoe werkt het?
Radar neemt contact op met de klantenservice van Citroën. De SEETROËN-bril bestaat uit twee ringen aan de voorzijde, één aan elke zijkant. De klantenservice laat weten dat de ringen gevuld zijn met vloeistof. 'Dankzij de vloeistof die in de ringen rond de ogen beweegt, zowel links/rechts als naar voor/achter, de bril als het ware de horizon reconstrueert. Daardoor wordt het conflict tussen de zintuigen, dat de oorzaak is van de kwaal (wagenziekte red.), opgelost.'
De medewerker legt uit dat je de bril moet opzetten op het moment dat je last krijgt van wagenziekte. Na tien tot twaalf minuten gaat het brein z'n werk doen.
Werkt dit?
Die vraag legden we voor aan Jelte Bos, bewegingswetenschapper bij TNO en aan de VU in Amsterdam. Bos zegt dat dit niet werkt. 'Het idee is goed, want de bril probeert tegenstrijdigheden in je waarnemingen van je bewegingen te repareren. Er zijn zes bewegingen die je kan maken. Deze bril laat maar twee van die bewegingen zien.' Bos noemt nog een andere beperking van de bril. 'Als je de bril heen en weer beweegt, dus langs een rechte lijn, dan laat hij een kanteling zien. Dat is foute informatie die de bril aan je brein geeft.' In theorie zou je volgens Bos nog misselijker kunnen worden.
Hoe ontstaat wagenziekte?
Wagenziekte ontstaat doordat het evenwicht van de mens ontregeld is. De hersenen bepalen het evenwicht door informatie uit de evenwichtsorganen, spieren en ogen. Als daar iets niet klopt kan wagenziekte ontstaan.
Wat werkt tegen wagenziekte?
Bos tipt om vooral veel naar buiten te kijken en afleiding te zoeken. 'Je kan een pilletje nemen, maar de bijwerking daarvan is dat je suf wordt. Er is geen enkele medicatie bekend waarbij die bijwerking er niet bij zit.' Wat ook kan helpen is voorin zitten of zelf rijden, voor frisse lucht te zorgen en naar een vast punt in de verte te kijken.
Reactie Citroën
'Uit de testen die zijn gedaan met de SEETROËN voordat de bril op de markt kwam bleek dat 95% van de gebruikers er baat bij had. Jullie zijn dan ook uitgenodigd om deze bril zelf uit te testen in de praktijk en op basis daarvan een afgewogen oordeel te vormen over de werking.'