'Koolmonoxidemelders vaak niet veilig'

koolmonoxidemelder98.jpg

Veel koolmonoxidemelders die in Nederland verkocht zijn, voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit een in 2016 uitgevoerd onderzoek.

Zo geven acht van de 29 onderzochte melders geen alarm als er sprake is van koolmonoxide en zes melders geven geen storingssignaal als de melder kapot is. De onveilige melders mogen niet worden verkocht.

Onderzoek door NVWA

De NVWA onderzocht bijna alle melders die vorig jaar in Nederland te koop waren. Aanleiding voor het onderzoek waren berichten van consumenten over haperende koolmonoxidemelders en een eerder Europees onderzoek.

De NVWA heeft een lijst met producenten op haar website geplaatst. Consumenten kunnen daarop zien of hun melder veilig is of is teruggeroepen. De melders met een ernstig veiligheidsrisico zijn van ABUS, Blaupunkt, Brennenstuhl, Elro, König, Koolmonoxidemelder One, Koolmonoxidemelder Safe, Pentagon en Smartwares type RM336.

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of de dood.

Lees het volledige bericht van het NVWA: 'Helft onderzochte koolmonoxide-melders onveilig'

Bron: ANP