background branding

Koop jij mooie tuinplanten? Grote kans dat deze giftig zijn voor vlinders en bijen

vlinder162086719_l_normal_none.jpg

Een kwart van de onderzochte Nederlandse tuinbezitters zet graag planten in de tuin die goed zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Dit blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal. Veel van die tuinbezitters blijken echter onbedoeld planten te plaatsen die giftig zijn voor insecten.

Dat is een schrijnende conclusie, want volgens Natuurmonumenten is in dertig jaar tijd meer dan 75 procent van alle insecten verdwenen. Waar moet je op letten als je planten koopt voor in je tuin en graag wat beestjes daarop af ziet komen? Radar zoekt het voor je uit.

Kies niet de mooiste planten

Sanne Janssen, tuin-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zegt in een persbericht dat de mooiste planten vaak giftig zijn. “Juist bij planten en bloemen die bij de aankoop mooi gevonden worden, bestaat een groter risico dat bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die giftig zijn voor insecten zoals bijen.” 

‘Gifvrije’ biologische planten bieden uitkomst

Biologische planten daarentegen, zijn volgens Janssen erg geschikt voor een biodiverse tuin. “Die zijn gifvrij, maar kunnen er bij de aankoop minder mooi uitzien. Juist omdat ze gifvrij zijn, kunnen insecten van een blad gesnoept hebben. Eenmaal in de tuin gaan ze echter mooi bloeien. Biologische planten zijn namelijk stevige planten die tegen een stootje kunnen.”

Ook Vereniging Natuurmonumenten pleit voor wilde bloemen in plaats van ver doorgekweekte plantjes. Ondanks dat die plantjes er mooi uitzien, heeft de natuur niet veel aan ze. Hun vorm gaat ten koste van de productie van nectar en stuifmeel.

Veel mensen zoeken een mooie plant

Desondanks blijkt dat maar liefst 65 procent van de onderzochte tuinbezitters bij aankoop vooral let op hoe mooi de plant is. Veel minder mensen zoeken naar een inheemse plant - een plant die oorspronkelijk uit Nederland komt - (26 procent) of een biologische plant (13 procent). Milieu Centraal schrijft dat dit ook door onwetendheid komt.

Inheemse planten essentieel voor insecten

Naast biologische planten, schrijft Natuurmonumenten dat het van belang is om inheemse planten in je tuin te hebben. Bloem en insect zijn volgens de organisatie namelijk op elkaar afgestemd.

Janssen beaamt die visie en legt verder uit. “Inheemse plantensoorten zijn volledig aangepast aan de Nederlandse omstandigheden. Daarnaast zijn veel insecten, voornamelijk de zeldzame soorten, juist afhankelijk van deze planten. Wanneer deze planten er niet zijn, komt het voortbestaan van deze insecten in het gedrang.”

Bronnen: Milieu Centraal, Vereniging Natuurmonumenten