background branding

Korting voor treinreizen buiten het allerdrukste spitsuur

korting-buiten-drukste-moment-van-de-ochtendspits_780.jpg

De NS begint deze week met de proef om treinreizigers te bewegen de 'hyperspits' te mijden, het drukste uur in de ochtendspits van 7.30 tot 8.30 uur.

De proef, die deze week begint, wordt gehouden onder de 21.000 houders van een Altijd Voordeel-abonnement. Zij krijgen aan de randen van de spits, maar buiten de hyperspits, voortaan 40 procent korting. Mijden ze de ochtendspits helemaal, dan krijgen ze zelfs 60 procent korting.

Betere spreiding van de ochtendspits

De Spoorwegen willen weten of het verruimen van de korting helpt bij het beter spreiden van de ochtenddrukte. Tijdens de hyperspits is het aantal in- en uitstappers twee keer zo hoog als in de rest van de spits.

Buiten de spits tot 100 euro per maand besparen

Wie aan de proef meedoet, kan er flink voordeel mee behalen om een trein eerder of later te nemen. Iemand die vier keer per week tussen Arnhem en Utrecht reist, kan in drie maanden tot ruim 100 euro besparen, rekent de NS voor.

Reizigersonderzoek naar voorkeuren treinpassagiers

De test duurt drie maanden. Naast de proef met de korting wordt ook een reizigersonderzoek gedaan. Treinpassagiers kunnen daarin hun voorkeuren en behoeften aangeven als het gaat om reistijd en prijzen. Afhankelijk van de resultaten van de test bepaalt NS of de korting definitief wordt ingevoerd en zo ja, voor welke reizigers.

Extra Sprinters ingezet

De Spoorwegen kampen met enorme drukte in de treinen, onder meer door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. In september komen daar duizenden studenten bij. Het spoorbedrijf probeert de drukte op verschillende manieren op te vangen, onder meer door extra Sprinters te laten rijden.

Bron: ANP