Kosten coronatest betaald uit eigen risico?

Coronatest_23-7-20.jpg

Iedereen met klachten kan zich vanaf 1 juni bij de GGD kosteloos laten testen op het coronavirus. Een flinke verrassing als je jezelf vervolgens laat testen en een rekening op de deurmat krijgt van de zorgverzekeraar. Het overkwam een bezoeker van Dokters van Morgen en Radar zocht uit hoe het zit.

De mevrouw die Dokters van Morgen benadert met dit verhaal gaat op 3 juni naar de huisarts. Haar zoontje hoest, maar gelukkig blijkt er niets met hem aan de hand te zijn. Omdat de mevrouw zelf ook licht hoest, raadt de huisarts haar aan een coronatest af te laten nemen. Dat kan die huisarts ter plekke doen. De mevrouw stemt toe, omdat ze het zekere voor het onzekere wil nemen en voor haar beroep met kwetsbare mensen werkt.

Eigen risico

Enige tijd later ontvangt de mevrouw een rekening van negentig euro voor de afgenomen coronatest. Als ze het via haar werk of de GGD had laten doen, was het volledig gratis geweest. Waarom moet ze nu dan wel voor de kosten opdraaien?

De coronatests die vergoed worden, worden betaald uit een speciaal potje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Als er één plek is waar ze weten waarom de ene test wel, maar de andere niet vergoed wordt, is het daar. Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat echter weten dat er duidelijk iets fout moet zijn gegaan hier. Ook de reguliere coronatest bij de huisarts hoort namelijk gratis te zijn. 'Het consult bij de huisarts wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het laboratorium dient de declaratie in bij de GGD waarmee afspraken over facturering zijn gemaakt en níet bij de zorgverzekeraar. Dit wijkt af van de gebruikelijke werkwijze en heeft als doel te voorkomen dat patiënten zelf voor de test moeten betalen via het eigen risico van hun zorgverzekering.'

Wat als de coronatest toch van het eigen risico af gaat?

Doordat de procedure rondom de coronatestvergoeding afwijkt van de gebruikelijke werkwijze, kan het voorkomen dat er iets misgaat in het proces. Zo kan het laboratorium de declaratie onverhoopt indienen bij de zorgverzekeraar, waardoor de rekening wellicht op het bordje van een patiënt komt. De woordvoerder van het ministerie adviseert dat mensen bij wie dit plaatsvindt 'contact opnemen met hun zorgverzekeraar. Deze kan het eigen risico voor de coronatest terugbetalen'.

De verwarring bij de mevrouw uit dit verhaal blijft groot, evenals bij de redactie van Dokters van Morgen. Uit eerdere gesprekken tussen de mevrouw en haar zorgverzekeraar Menzis - die  Dokters van Morgen heeft ingezien - komt namelijk naar voren dat een medewerker van Menzis uitlegt dat de coronatest via de huisarts niet vergoed wordt. Dus: hoe zit het nou? 

Reactie Menzis

Een woordvoerder van Menzis geeft uiteindelijk aan dat er 'helaas iets mis is gegaan in het contact met deze mevrouw, waardoor haar vraag niet voldoende duidelijk was en zij niet de juiste terugkoppeling ontving'.

Volgens Menzis klopt het dat coronatests via de huisarts vergoed moeten worden. 'Laboratoria zouden inmiddels voldoende op de hoogte moeten zijn dat de kosten vanaf 1 juni bij de GGD gedeclareerd moeten worden. Het kan helaas gebeuren dat een verzekerde toch wordt geconfronteerd met een rekening. Diegene kan dan het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar', sluit Menzis aan bij het eerdere advies van het ministerie van VWS. Overigens heeft het contact tussen Dokters van Morgen eraan bijgedragen dat de mevrouw in kwestie haar negentig euro direct krijgt teruggestort.

Serologische test

Het is in dit verhaal tot slot belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende coronatests. De tests waarmee je kunt onderzoeken  of iemand het coronavirus op dat moment heeft, worden dus vergoed, ongeacht of je het door de GGD of huisarts laat afnemen. Er is echter nog een type test welke je via de huisarts kunt afnemen: de serologische test. Dan test je of je het virus in de afgelopen weken of maanden hebt gehad, op basis van de aanwezigheid van antistoffen. 

Het ministerie van VWS verklaart dat deze serologische test niet wordt vergoed en dus voor eigen rekening is. Dat zal waarschijnlijk voorlopig zo blijven. 'Momenteel is het nog onbekend hoe het zit met het verband tussen het hebben van antistoffen na besmetting en de mate en duur van (volledige) bescherming tegen herinfectie. De taskforce serologie adviseert daarom vooralsnog om serologische testen niet toe te passen voor het veilig verklaren van individuen.'