Koud douchen: hoe kun je beginnen? En meer tips voor kou-oefeningen

koude-douche-15122020-780.jpg

De gezondheidsvoordelen van koud douchen zijn nog niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen zweren erbij om na het warm douchen koud af te spoelen. Hoe ga je daarmee aan de slag? Koutrainer Hans Emmink geeft adviezen.
 

Let op: stop / verminder nooit je medicatie zonder je arts te raadplegen.

Hans Emmink is trainer van de 'Wim Hofmethode': hij begeleidt mensen met kou-oefeningen. Emmink wist zelf met kou-oefeingen af te komen van zijn klachten van de ziekte van Crohn. Emmink traint mensen met gezondheidsklachten en mensen die met kou aan hun gezondheid willen werken.

Hoe kun je zelf aan de slag met kou-oefeningen?

'Als je zelf aan de slag wil met kou-oefeningen dan is het makkelijkst om na een warme douche even koud af te spoelen', vertelt Emmink. Het is verstandig om dat rustig op te bouwen, en dat kan op verschillende manieren. 'Je begint bijvoorbeeld met de handen en voeten, en op een gegeven moment pak je de onderarmen en -benen mee. Tot je op een gegeven moment zegt: ik spoel helemaal koud af. Dat doe je eerst ook rustig een paar seconden, en dat kun je dan ook weer uitbreiden naar een paar minuten.'

In ieder geval is het volgens Emmink belangrijk om niet direct met je gezicht en hoofd onder de koude kraan te gaan. 'Maak er geen wedstrijd van, blijf goed luisteren naar je lichaam. Als je merkt dat je adem omhoog gaat, probeer dan om die weer naar je buik te krijgen. Houd de focus op het ontspannen houden van je lichaam en ademhaling'.

Hoelang moet je koud afspoelen?

Volgens Emmink verschilt het erg per persoon wat de beste tijd is om koud af te spoelen. 'Voor de gezondheidseffecten is drie tot vijf minuten meer dan voldoende. Als je veel langer blootgesteld wordt aan de kou dan kan het je juist weer meer energie kosten, en dan kan het tegen je gaan werken', legt hij uit. Koud afdouchen doe je het best met alleen het koude water. Dus geen mengkraan of lauw water, hoewel je het koud afdouchen zo ook kunt opbouwen.

Emmink adviseert om de dag te beginnen met koud afdouchen. 'Je activeert jezelf, en die energie neem je de hele dag mee. En je hebt altijd nog wel een kleine weerstand tegen de kou, hoelang je de oefeningen ook al doet. Dus als je er dan voor gaat, heb je toch een overwinning op jezelf.'

Volgens Emmink, die zelf van klachten van de ziekte van Crohn afkwam dankzij kou-oefeningen, kun je zo je immuunsysteem beïnvloeden. Hij ziet positieve resultaten bij mensen met auto-immuunziekten en mensen met burn-outs. En ook in coronatijden is het volgens hem belangrijk om goed aan je immuunsysteem te werken.

Emmink: 'Het is niet het medicijn van alles, of de heilige graal, maar met een betrekkelijk eenvoudige methode kun je toch zelf wat invloed uitoefenen op je immuunsysteem. Dus waarom zou je 't niet doen?

Wat zegt de wetenschap?

In de uitzending van Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) zien we mensen die baat hebben bij een kou-oefeningen. Matthijs Kox, intensive care-onderzoeker (Radboudumc), zegt daarover: 'Dat zijn allemaal mooie berichten, en ik zie ook dat het wat deed met de proefpersonen. Maar, ik geloof als wetenschapper, pas iets als ik aangetoond heb dat het werkt.' De gezondheidseffecten van koud douchen zijn (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. 

En naast het koud douchen, wat kun je nog meer doen?

Volgens Emmink is het geen goed plan op eigen houtje allerlei kou-oefeningen te doen. 'Als mensen in de kou buiten willen zwemmen of een ijsbad willen nemen dan kan de kou echt meedogenloos zijn. En je hebt het vaak niet eens door als je over het randje bent gegaan. Neem daar geen risico's in, gebruik je gezond verstand!' Daarom is zijn advies: wil je ermee aan de slag, zoek dan een workshop, instructeur of een groepje mensen die gezamenlijk buitenzwemmen.