KPN en VodafoneZiggo hoeven hun netwerken niet open te stellen voor concurrenten
KPN en VodafoneZiggo zijn toch niet verplicht hun netwerken open te stellen voor de diensten van hun concurrenten. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) had beide telecombedrijven de verplichting opgelegd om concurrenten toegang te geven tot hun netwerken. Anders zouden zij volgens de toezichthouder samen te veel marktmacht krijgen, en zou er voor concurrenten en bedrijven te weinig te kiezen overblijven.
Maar dat heeft de ACM onvoldoende bewezen, oordeelt het CBb in hoger beroep. 'Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde regulering en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen.'
KPN is 'tevreden' met de uitspraak van het CBb, laat een woordvoerder weten. Hij benadrukt dat het bedrijf al jaren netwerkruimte verhuurt aan concurrenten die geen eigen netwerk hebben. Mede daardoor is er 'veel en gezonde concurrentie' in de Nederlandse telecombranche.
Nieuwe wet in de maak
Het kabinet wil de greep van KPN en VodafoneZiggo op de telecommarkt 'zo snel mogelijk' weer kunnen tegengaan. Daarom werkt het aan een nieuwe wet die de twee bedrijven moet dwingen om concurrenten toe te laten op hun vaste netwerken.
Duopolie tegengaan
De wet moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de wapens in handen geven om een 'duopolie' van de twee belangrijkste telecombedrijven in Nederland te voorkomen. De ACM wilde de twee verplichten om rivalen de ruimte te geven, zodat er voor consumenten ook meer te kiezen zou zijn. Maar de toezichthouder staat machteloos sinds de rechter vorige maand geen grond vond voor de vrees dat KPN en VodafoneZiggo samen kleinere concurrenten het leven onmogelijk zouden maken.
Aanvullende mogelijkheden voor regulering
'Deze uitspraak onderstreept dat het van belang is dat zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor de ACM om tot regulering te kunnen overgaan', schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer. Ze vraagt de Kamer daarom om de wet 'voortvarend' te behandelen, ook al beseft ze dat de coronacrisis dat misschien moeilijk maakt.
Bron: ANP