KPN komt met 'spionagevrije' telefoondienst

KPN brengt een nieuwe dienst op de markt waarmee telefoon- en videogesprekken niet meer zijn af te luisteren. Het telecombedrijf is daartoe een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse encryptiebedrijf Silent Circle. Dit maakte KPN woensdag bekend.

KPN zegt de eerste telecomaanbieder ter wereld te zijn die de diensten van Silent Circle gaat doorverkopen. Het heeft hiervoor de exclusieve rechten voor Nederland, Duitsland en België. Met de dienst kunnen mobiele telefoongebruikers vanaf juni wereldwijd beveiligde telefoon- en videogesprekken voeren en data versleuteld versturen.

Klanten kunnen via de KPN Cloud Store het Silent Circle pakket downloaden, dat bestaat uit Silent Phone en Silent Text. Hiermee krijgen ze de mogelijkheid om met andere gebruikers van Silent Circle beveiligde communicatie op te zetten voor iOS- en Android-telefoons.

Silent Circle maakt apps die het telefoon-, sms- en e-mailverkeer op alle bestaande telefoons versleutelen. Om privacy te garanderen, slaan de apps en diensten geen 'metadata' op en worden de encryptiesleutels uitsluitend beheerd op de toestellen van de gebruikers zelf. Na de communicatie wordt de geheime sleutel bij de gebruikers vernietigd en is het niet mogelijk om de inhoud van het gesprek of de data nog te ontcijferen, zegt KPN.

Het afschermen van telefoon- en dataverkeer is zeer actueel na de recente wereldwijde afluisterschandalen door geheime diensten. Ook Nederland was onlangs nog in de ban van de rol en werkwijze van de eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij de verzameling van 1,8 miljoen metadata aan telefoongegevens.

'KPN maakt zich sterk voor veilig en betrouwbaar datagebruik voor iedereen. Klanten willen hun gevoelige informatie zo goed mogelijk kunnen beschermen. Er is nu een unieke kans om versleutelde spraak en data mogelijk te maken via de bijzondere samenwerking met Silent Circle', aldus informatie- en veiligheidsspecialist Jaya Baloo van KPN.

Silent Circle werd opgericht door de Amerikaanse privacygoeroe Mike Janke, veiligheidsspecialist en voorheen werkzaam als Navy SEAL, en Phil Zimmermann, de uitvinder van internetencryptie voor spraak en data die in 2012 is opgenomen in de Internet Hall of Fame.

Bron: ANP