(K)raamtijd tijdens corona

kraamtijd_270320.jpg

Foto's van kersverse ouders die hun baby door het raam showen aan opa's, oma's, familie en vrienden. Het regent meer en meer berichten op sociale media met als titel: 'Raamvisite in plaats van Kraamvisite', soms zelfs met stoeltjes voor het bezoek in de tuin. Want in corona-tijd wordt kraambezoek sterk afgeraden en hoewel dat in lijn is met de social distancing-maatregelen komt het bij veel prille ouders hard binnen. 

‘Het is veiligheid boven nieuwsgierigheid', zegt Joost Heeroma, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). ‘Maar het is ook jammer voor jonge ouders, deze periode had je je toch anders voorgesteld’. Esther van Ark, kraamverzorgende en bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) ondervindt het aan den lijve: 'Het is hartverscheurend dat je als opa of oma je nieuwe kleinkind niet even in je armen mag sluiten, terwijl de kraamverzorgende wel met je baby door huis rondloopt. Dan kan je Facetimen, maar dat is echt anders. Het is heel naar'. 

Geen bezoek

Dat kraambezoek wordt afgeraden is in lijn met de beperkende maatregelen van de overheid. 'Je wilt niet het risico lopen dat een jong gezin ziek wordt, maar ook niet dat de kraamverzorgende besmet raakt en vervolgens ook andere gezinnen besmet', legt Margo van Heerbeek, beleidsadviseur van de Brancheorganisatie Geboortezorg uit. De brancheorganisatie heeft voor haar leden twee nieuwe handleidingen geschreven. 

Lees ook: kun je nog wel in het ziekenhuis bevallen?

Kraamzorgprotocol

Zijn er in een gezin symptomen van corona? Dan wordt er wel kraamzorg geleverd, maar alleen de minimale drie uur per dag. En die zorg ziet er dan wat anders uit: de kraamverzorgende draagt beschermende kleding en een mondkapje en na de drie uur fysieke aanwezigheid in het gezin vertrekt deze. Dat wordt aangevuld  met videobellen op afstand om het gezin verder te ondersteunen. 
Zijn er geen symptomen? Dan zijn er toch aangescherpte werkinstructies. 'Als er kans is op contact met lichaamsvocht, dan draagt de verzorgende handschoenen. Dat gaat van de was opvouwen tot aan een luier verschonen en temperaturen van moeder en kind. Ook neemt de kraamverzorgende zo min mogelijk eigen spullen mee. Zo moeten moeder en kind juist in deze tijd zorgen dat ze ieder een eigen thermometer hebben'. 

De beroepsvereniging van kraamverzorgenden adviseert (naast geen bezoek) om als gezin bij elkaar te blijven en zo min mogelijk in contact met anderen te komen. Zelf probeert de  beroepsvereniging om de kraamtijd door zo min mogelijk kraamverzorgenden te laten invullen: 'Elke drie dagen een nieuwe kraamverzorgende is normaal al onprettig, maar in dit geval een extra risico'. Ook de vaste controle door de verloskundig in de kraamweek is afgeschaft. 'Kraamverzorgers controleren nu eventuele hechtingen. Bij complicaties wordt de verloskundige er wel bij geroepen, maar elk contactmoment minder is er één', zegt Van Ark. 

Borstvoeding en corona

'Voor zover bekend is het virus tot nu toe niet in moedermelk gevonden', zegt Van Heerbeek namens de brancheorganisatie. 'En het is aannemelijk dat borstvoeding een beschermend effect heeft voor de pasgeborene, doordat antistoffen mogelijk wel via de borstvoeding doorgegeven kunnen worden van moeder op kind. De moeder mag daarom borstvoeding geven aan het kind, met uiteraard de een aantal voorzorgsmaatregelen om besmetting op andere wijze te voorkomen'.

Eerder werd al door de overheid aangekondigd dat de gehoorscreening uitgesteld wordt. De hielprik gaat wel door, maar de gehoorscreening  wordt tijdelijk stopgezet omdat vervolgzorg en behandeling na de gehoorscreening op dit moment niet geborgd is.

Meer over