Kraamzorg

Tegenwoordig kan een kraamvrouw maar 44 kraamuren krijgen, verdeeld over 8 dagen. Veel te weinig, vinden ouders en kraamverzorgers. Wat gaat het nieuwe kabinet hier aan doen?

Iedere vrouw die net bevallen is, is er blij mee; kraamzorg. Een paar jaar geleden was het meer dan normaal dat een kraamverzorgende 8 dagen lang 8 uur per dag kwam helpen. Baby wassen, helpen met de borstvoeding, de andere kinderen van school halen, de was doen, etcetera.

Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig kan een kraamvrouw maar 44 kraamuren krijgen, verdeelt over 8 dagen. ' Veel te weinig!' roepen de kraamvrouwen, maar ook de kraamverzorgenden.

Waarom is het aantal uren verlaagd? Rond 2000 was er een groot tekort aan kraamverzorgenden, vooral in de randstad. In Amsterdam kregen kraamvrouwen toen al 5 uur per dag zorg. Maar in het oosten van het land nog standaard 8 uur per dag. Om te zorgen dat de toekenning van kraamzorg voor iedereen op een heldere en eenduidige manier gebeurde én om een transparante verdeling van menskracht en middelen te bereiken is, is het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg opgesteld. Alle betrokken organisaties gaven hieraan in principe hun akkoord en Zorgverzekeraars Nederland adviseert haar leden dit protocol te gebruiken.

Het indicatieprotocol beschrijft heel precies welke factoren in de persoonlijke situatie van invloed kunnen zijn op de aard en omvang van de kraamzorg die een bepaalde cliënt krijgt. Dat zijn de zogenaamde meer-minderfactoren. Het gaat om factoren die de specifieke zorgvraag beïnvloeden. Factoren die maken dat meer zorg nodig is, of juist minder. Kiest een moeder er bijvoorbeeld voor om flesvoeding te geven, dan gaan er 6 kraamuren vanaf. Maar als de moeder letterlijk niet uit bed kan komen, dan komen er weer 2 uren bij.

Voor kraamvrouwen is het wel mogelijk om kraamuren bij te kopen. Dat kost tussen de 20 en 50 euro per uur. Niet iets waar iedereen voor kan kiezen. Daarnaast is het de vraag of er een kraamverzorgende beschikbaar is die u die extra hulp kan bieden.

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) is niet blij met het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Niet alleen omdat ze vindt dat de gezinnen met hun pasgeborenen te weinig zorg per dag krijgen. Ook omdat de kraamverzorgenden op deze manier niet aan hun uren komen. Een kraamverzorgende verzorgt een gezin 5 uur per dag. Als hij of zij geen ander gezin heeft om voor te zorgen, komen de contracturen niet vol. Soms zijn ze genoodzaakt om er een andere baan bij te zoeken. Daarnaast wordt het beroep er op deze manier er niet aantrekkelijker op gemaakt omdat je eigenlijk nooit meer fulltime aan de slag kan.

Voor kraamvrouwen is het wel mogelijk om kraamuren bij te kopen. Dat kost tussen de 20 en 50 euro per uur.

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat dat het standaard aantal kraamuren wordt verhoogd. Een idee dat nog uitgewerkt moet worden. De vraag is natuurlijk hoeveel uren erbij zullen komen.

Kraamverzorgenden kunnen hun ongenoegen en/of hun klachten mailen naar de NBvK, [email protected]. De vereniging verzamelt alle klachten om ze vervolgens op een gegeven moment aan te bieden aan de politiek. Zie ook Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK).